×
10% korting op alle binnenverlichting

PAASKORTING - 10% korting! Bekijk actie ›

Bewegingsmelder: Wat zijn de mogelijkheden?

Steeds meer mensen maken gebruik van een bewegingsmelder voor een buitenlamp bij hun woning. Als u aan komt lopen gaat het licht direct aan, om na een korte, zelf ingestelde tijd, weer uit te gaan. Dit biedt veiligheid, is praktisch en zuinig. U staat niet meer in het donker naar uw sleutel te zoeken, en de lamp brandt alleen zolang u licht nodig heeft.

Dat een bewegingsmelder voor de buitenlamp een goede oplossing is, is bekend. Maar heeft u wel eens stilgestaan bij de andere mogelijkheden van een lichtsensor? Zeker in huishoudens of panden waar het licht vaak aangelaten wordt kan een bewegingssensor voor een daling in de energierekening zorgen. Doordat het licht na een tijdje zelf uitschakelt wordt er geen onnodig stroom verbruikt! Daar komt nog bij dat LED-verlichting goed tegen vaak in- en uitschakelen kan, wat een voordeel is in combinatie met een bewegingssensor. Ook zal LED-verlichting direct vol licht geven!

Hoe werkt een bewegingssensor?

Er zijn armaturen waar al een bewegingssensor zit ingebouwd, hier is het niet nodig een losse sensor toe te voegen. Er zijn ook armaturen waar nog geen sensor zit ingebouwd, en door een simpele toevoeging van een losse bewegingssensor kunnen deze armaturen wel reageren op beweging.

Als er bij de voordeur al een mooie LED-buitenlamp hangt, dan is het toevoegen van een bewegingssensor een fijne uitkomst. Dat scheelt een extra uitgave voor een nieuwe lamp. Lampen met ingebouwde sensor of losse bewegingssensoren hebben zeker voordelen:

  • Doordat de lamp automatisch aanspringt als er beweging wordt gedetecteerd, kan het huis niet zomaar ongezien benaderd worden. Dit biedt veiligheid.
  • Het is handig en praktisch. Doordat het licht automatisch aangaat bent u nooit meer in het donker op zoek naar het sleutelgat.
  • Het bespaart energie doordat de lamp niet continu brandt, maar alleen wanneer het nodig is.

Altijd licht met een LED-bewegingsmelder. Handig voor plekken zoals de hal, toilet, schuur en bij de voordeur!

Altijd licht met een LED-bewegingsmelder. Handig voor plekken zoals de hal, toilet, schuur en bij de voordeur!

Bewegingsmelder

Bewegingssensor buiten

Naast een bewegingsmelder bij de voordeur of achterdeur kunt u ook bij de garage of schuur een sensor plaatsen. Hierdoor heeft u direct licht als u wat zoekt, of als u aan het werk gaat. Men schakelt de buitenverlichting niet altijd in, om verschillende redenen. Soms zitten de lichtknopjes voor de spots in de tuin op een onlogische plek voor uw route uit het huis, of u gaat wandelen en blijft wat langer weg. Bij gebruik van een sensor zal het licht altijd aangaan als u langsloopt, en vanzelf weer uitschakelen als er enige tijd geen beweging wordt gedetecteerd! Bij Led Wereld vindt u zowel losse lichtsensoren als bouwlampen met een ingebouwde sensor. Let op de juiste IP-waarde, voor buiten gebruiken we IP44 of IP65.

U kunt ook kiezen voor een schemerschakelaar, die de lampen zonder beweging te detecteren inschakelt wanneer de lichtsterkte rondom de sensor afneemt. Deze sensor schakelt de lampen in zodra het begint te schemeren, u kunt zelf instellen hoe donker het moet zijn voordat de lampen aangaan. Zo hoeft u nooit meer in het donker te lopen! Wanneer de zon opkomt schakelen de lampen weer uit.

Bewegingssensor binnen

In de badkamer, toilet, de hal of gang kan ook goed gebruik gemaakt worden van een bewegingsmelder voor binnen. Dit zijn ruimtes waar u kort bent, en waar het licht nog wel eens ten onrechte aan blijft staan. In de hal en gang zit er soms maar aan één kant een lichtknopje, en kiest u er daarom voor deze maar geheel uit te laten. Met een ingebouwde bewegingsmelder heeft u altijd licht! In badkamers en toiletten hoeft niemand meer het lichtknopje aan en uit te doen, wat de hygiëne bevordert.

Heeft u ook een ruimte waar het licht altijd aan blijft staan, of waar u er juist voor kiest het licht uit te laten omdat het aan- en uitschakelen niet praktisch werkt? Plaats een sensor die de lampen direct inschakelt wanneer beweging gedetecteerd wordt! We helpen u graag bij het kiezen van de juiste LED-verlichting en bewegingssensoren. Onze bewegingsmelders zijn voor zowel LED-verlichting als halogeenverlichting geschikt.

Installeren van de losse LED-sensor

De installatie van een opbouw LED-bewegingssensor is niet ingewikkeld. In een paar stappen is de sensor geïnstalleerd.

  • De bewegingsmelder dient in het zicht geplaatst te worden.
  • Sluit de lamp aan op de sensor. De lamp kan twee of drie draden hebben. Het bruine en blauwe draad zijn altijd aanwezig. Het groen/gele draad is optioneel. Sluit de draden van de lamp aan op de sensor.
  • Sluit de losse LED-sensor aan op de muurdoos. In de muurdoos zijn drie draden: een bruine, blauwe en een geel/groene draad van het lichtnet. Wanneer de lamp geen aardedraad heeft, is het niet per se nodig om het geel/groene draad vanuit de muurdoos aan de sensor te verbinden.
  • Na het installeren dient de sensor nog ingesteld te worden. Afhankelijk van het type bewegingssensor, zitten achter het sierplaatje vaak 3 schroefjes:

  1. Voor de reikwijdte van de sensor, variërend van een paar meter tot ongeveer 10m.
  2. Voor het instellen van de brandtijd van de lamp.
  3. Voor het instellen vanaf welke lichtsterkte de sensor actief moet worden.

Waarvoor staat nu een reikwijdte of detectiebereik, brandtijd en de lichtsterkte?

Met de reikwijdte of detectiebereik bedoelen we het bereik van de sensor. Als de sensor een reikwijdte heeft van 12 meter, zoals onze bouwlamp Cavona, betekent dit dat de sensor tot 12 meter beweging kan detecteren. Daarbij moet ook de hoogte waarop de lamp geplaatst is in acht worden genomen. Het is belangrijk dat niets het zichtveld van de sensor kan blokkeren voor het detecteren van beweging.

De brandtijd kan worden ingesteld van 10 seconden tot maximaal 10 minuten. De brandtijd kan bij elke sensorlamp anders zijn, dit staat altijd in de specificaties of handleiding aangegeven. Zo kan er zelf bepaald worden hoe lang de lamp brandt als er beweging is gedetecteerd.

Overdag is het niet de bedoeling dat de lamp aangaat als de sensor beweging detecteert. Dan is er meestal geen extra licht nodig. Ook dit kan bij bijna alle LED-bewegingssensoren worden ingesteld. De lichtsterkte wordt ook wel lux genoemd. Het is handig om de lux zo in te stellen dat de lamp alleen aangaat wanneer het buiten schemerig is en er dus extra licht wenselijk is. De draaiknop of het schroefje dient dan in het midden gezet te worden. Wat de juiste stand is hangt af van de omgevingsfactoren.

Voor vragen of advies kunt u altijd contact met ons opnemen!

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

2 reacties op “Bewegingsmelder: Wat zijn de mogelijkheden?

  1. Lenny Koning zegt:

    Wij hebben een lamp met ingebouwde sensor in de wc geplaatst. Dit is een lamp met radar. Dit houdt in dat hij door de deur en muur heen detecteert. Hierdoor gaat de lamp doorlopend aan op momenten dat iemand langsloopt. Dit is niet de bedoeling en zelfs storend. Wat kunnen we daaraan doen?

    • marieke oord zegt:

      Goedendag Lenny, wanneer de sensor te ‘ruim’ is afgesteld dan zal deze inderdaad bij elke minimale beweging aan gaan. Het is op te lossen door de sensor een minimale afstand af te stellen en eventueel ook de tijd aan te passen. Deze lamp verkopen wij zelf niet maar wanneer u dit product binnen de EU heeft gekocht dan zit er ook een handleiding bij en als het goed is zal in de handleiding ook staan beschreven hoe u de sensor kunt afstellen. Tip, neem even de tijd om de handleiding door te lezen 🙂 Mocht u de handleiding niet meer hebben, vaak is deze ook wel online terug te vinden u kunt dan via een zoekmachine zoeken op de naam en type lamp zoals deze aan de binnenzijde of op rand aan de buitenzijde van de lamp staat vermeld.

      Vriendelijke groet,
      Klantenservice Ledwereld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *