Donkere dagen en een bewegingssensor gaan hand in hand

Wat hebben de donkere dagen te maken met een led sensor? 

Het wordt steeds wat eerder donker buiten, maar wat hebben de donkere dagen te maken met een led bewegingssensor? Als een lamp een bewegingssensor heeft, dan gaat de lamp aan wanneer er beweging wordt gedetecteerd. Dan is het niet meer nodig om in het donker de deur open te doen of te zoeken naar het sleutelgat. Ook zorgt het voor een stuk veiligheid.  

Hoe werkt het, een losse ledlamp met bewegingssensor?

Hoe werkt het nu, een ledlamp met bewegingssensor? Er zijn armaturen waar een bewegingssensor al zit ingebouwd. Hier is het niet nodig om een losse sensor aan toe te voegen. Ook zijn er armaturen waar geen sensor zit ingebouwd, door een simpele toevoeging van een losse bewegingssensor kunnen deze armaturen wel reageren op beweging.  

Als er bij de voordeur al een mooie led buitenlamp hangt, dan is het toevoegen van een bewegingssensor een fijne uitkomst. Dat scheelt weer een extra uitgave voor een nieuwe lamp. Lampen met ingebouwde sensor of losse bewegingssensoren hebben zeker voordelen:

 • Het heeft een veiligheidsfactor. De lamp zal aanspringen wanneer er in het detectie gebied beweging wordt gedetecteerd. Het schrikt mensen af die geen goede bedoelingen hebben.
 • Het is handig en praktisch. Je bent niet meer in het donker voor de deur op zoek naar het sleutelgat. 
 • Het bespaart energie doordat de lamp niet continu brandt, maar alleen wanneer het nodig is. 

Installeren van de losse led sensor.

De installatie van een opbouw led bewegingssensor is niet ingewikkeld. In een paar stappen is de sensor geïnstalleerd. Laat de bewegingssensor altijd door een elektricien geïnstalleerd worden. 

 • De bewegingsmelder dient vrij in het zicht geplaatst te worden.  
 • Sluit de lamp aan op de sensor. De lamp kan twee of drie draden hebben. Het bruine en blauwe draad zijn sowieso aanwezig. Het groen/gele draad is optioneel. Sluit de draden van de lamp aan op de sensor. 
 • Sluit de losse led sensor aan op de muurdoos. In de muurdoos zijn drie draden: een bruine, blauwe en een geel/groene draad van het lichtnet. Wanneer de lamp geen aardedraad heeft, is het niet per se nodig om het geel/groene draad vanuit de muurdoos aan de sensor te verbinden.  
 • Na het installeren dient de sensor nog ingesteld te worden. Afhankelijk van het type bewegingssensor, zit achter het sierplaatje vaak 3 regelschroefjes: 

 

 1. Voor de reikwijdte van de sensor, variërend een paar meter tot ongeveer 10m. 
 2. Voor het instellen van de brandtijd van de lamp. 
 3. Voor het instellen vanaf welke lichtsterkte de sensor actief moet worden.
 4.  

 

Waarvoor staat nu een reikwijdte of detectiebereik, brandtijd en de lichtsterkte?

Met de reikwijdte of detectiebereik bedoelen we het bereik van de sensor. Als de sensor een reikwijdte heeft van 12 meter, zoals onze bouwlamp Cavona. Betekent dit, dat de sensor tot 12 meter beweging kan detecteren. Afhankelijk van hoe hoog de sensor of lamp geplaatst is. Wel is het belangrijk dat niets het zichtveld van de sensor kan blokkeren.  

Ook kan de brandtijd worden ingesteld van 10 seconden tot maximaal 10 minuten. De brandtijd kan bij elke sensorlamp anders zijn, dit staat altijd in de specificaties of handleiding aangegeven. Zo kan er zelf bepaald worden hoelang de lamp gaat branden als er beweging is gedetecteerd. 

Overdag is het niet de bedoeling dat de lamp aangaat als de sensor beweging detecteert. Dan is er vaak geen extra licht nodig. Ook dit kan bij bijna alle led bewegingssensoren worden ingesteld. De lichtsterkte wordt ook wel lux genoemd. Het is handig om de lux zo in te stellen dat de lamp alleen aangaat wanneer het buiten schemerig is en er dus extra licht wenselijk is. De draaiknop of het schroefje dient dan in het midden gezet te worden. Wat de juiste stand is hangt af van de omgevingsfactoren.  

Voor vragen of advies kunt u altijd contact met ons opnemen!

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.ledwereld.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 8.9/10 gebaseerd op 6633 reviews.