×

Een bouwlamp van 1000 Watt, is dat wel nodig?

U zoekt een bouwlamp met veel Watt. Bijvoorbeeld 500W of 1000W. De reden hiervoor is dat je een bouwlamp wilt die veel licht geeft en dat 1000 Watt daar wel genoeg voor moet zijn. Maar betekent veel Watt ook direct een hoge lichtopbrengst? Het antwoord daarop is nee. Hoe het wel zit leest u hieronder.

Lichtopbrengst wordt niet in Watt maar in lumen uitgedrukt

In tegenstelling tot wat veel mensen denken wordt lichtopbrengst niet in Watt uitgedrukt. Watt gaat over het energieverbruik. Een tijd terug gebruikte men alleen gloeilampen en daarbij kon je aan het aantal Watt zien wat de lichtopbrengst was. Maar na verloop van tijd verschenen er andere typen lampen op de markt waardoor de lichtopbrengst niet altijd meer in verhouding stond met het aantal Watt.

Daarom wordt tegenwoordig vooral naar het aantal lumen gekeken. lumen is een maat voor het totale zichtbare licht dat een lichtbron uitstraalt. Met ander woorden: de lichtopbrengst.  Het is door de verschillende soorten lampen best mogelijk dat een bouwlamp van 1000 Watt evenveel lumen oplevert als een bouwlamp van een andere soort van maar 200 Watt.

Lichtopbrengst bouwlamp van 1000 Watt

De meest standaard bouwlampen zijn al jaren halogeenlampen. Wanneer we kijken naar de lichtopbrengst van halogeenlampen dan zien we ongeveer het volgende:

 • 500 Watt geeft 5.500 lumen
 • 1000 Watt geeft 13.000 lumen
 • 2000 Watt geeft 26.000 lumen

Wel is de lichtopbrengst sterk afhankelijk van hoe lang de bouwlamp al meegaat en de kwaliteit van de reflectie van de bouwlamp. In een normale halogeen bouwlamp zit namelijk een buisje dat licht geeft. Dit buisje geeft licht in alle richtingen, dus ook naar achter. Aan dit licht dat naar achter schijnt heeft u in principe niks, maar gelukkig wordt een groot deel opgevangen door een reflecterende achterkant in de bouwlamp. Hierdoor wordt alsnog een groot deel van het licht dat naar achter schijnt, gebruikt.

Doordat de halogeen lichtbron in de bouwlamp alle kanten op schijnt, lijkt het aantal lumen wat op de verpakking staat hoog(hoger dan de getallen die wij hierboven hebben staan). Alleen een deel wordt dus niet gebruikt. Bij LED worden wel alle lumen gebruikt. Hierdoor is het 1 op 1 vergelijken van het aantal lumen niet mogelijk.

De getallen die hierboven staan, zijn het aantal lumen dat daadwerkelijk effectief gebruikt wordt. Zo kunt u zien dat een LED-bouwlamp van 100 Watt bijna evenveel licht(10.000 lumen) geeft als een halogeen bouwlamp van 1000 Watt. De LED-bouwlamp van 50 Watt geeft met 5.000 lumen ongeveer evenveel licht als een halogeen bouwlamp van 500 Watt. Ook hebben wij LED-bouwlampen van 200 Watt. Deze geven zelfs 20.000 lumen en daardoor ook zeer geschikt voor het verlichten van grote oppervlakten zoals velden, parkeerplaatsen en paardenbakken.

LED-bouwlampen geven met minder Watt meer licht dan halogeen bouwlampen. Vind hier onze LED-bouwlampen voor buiten!

LED-bouwlampen geven met minder Watt meer licht dan halogeen bouwlampen. Vind hier onze LED-bouwlampen voor buiten!

bouwlampen

LED-bouwlampen zijn de toekomst

Bouwlampen staan vaak lange periodes aan en door het hoge aantal Watt kost dit veel energie. Toen enkele jaren terug LED-bouwlampen op de markt kwamen werden deze door het lage verbruik vrij snel populair. Een LED-bouwlamp van 100 Watt heeft namelijk dezelfde lichtopbrengst als een halogeen-bouwlamp van 1000 Watt. Bij intensief gebruik kun je hierdoor honderden euro’s besparen.

Ten opzichte van de gewone bouwlamp is de LED-bouwlamp iets duurder. Deze hogere kosten worden echter ruimschoots gecompenseerd door de forse energiebesparing. Daarnaast gaan onze LED-bouwlampen veel langer mee (gemiddeld zo’n 35.000 uur).

Wat voor bouwlamp moet ik nemen?

Hoe hoog de lichtopbrengst is die u nodig heeft bij het gebruik van een bouwlamp is afhankelijk van het type werkzaamheden en de ruimte. In de meeste gevallen volstaat een lamp vanaf 1000 lumen (ongeveer 10W LED of 50W halogeen) maar er zijn gevallen waarin je echt een hogere hoeveelheid lumen nodig hebt en bijvoorbeeld moet gaan voor een LED-bouwlamp van 100 Watt of zelfs een LED-bouwlamp van 200 Watt. In onder meer de volgende gevallen raden we een hogere lichtopbrengst aan:

 • Donkere muren. Zwart en andere donkere kleuren absorberen veel licht. Daardoor kan een sterkere bouwlamp nuttig zijnLed bouwlamp 10W
 • Schilders moeten goed oneffenheden kunnen vinden op de muren. Een felle verlichting is daarvoor noodzakelijk
 • Grote ruimtes of open lucht. De benodigde lichtsterkte is afhankelijk van het gebied dat je wilt verlichten. In grotere ruimtes of in de open lucht is vaak een hoge lichtopbrengst gewenst

Waar u op moeten letten bij het kopen van een bouwlamp

Naast het aantal Watt/lumen zijn er nog een aantal zaken die u niet over het hoofd moet zien bij de aanschaf van een bouwlamp:

 • Welke lengte snoer heb ik nodig
 • Moet de bouwlamp waterdicht zijn
 • Kies ik een lamp met lichtsensor of is dat niet nodig
 • Wat voor kleur moet het licht zijn (voor een extra sterke verlichting raden we neutraal of koud-wit aan)

LED-bouwlampen van Led Wereld

De LED-bouwlampen die wij leveren gaan van 10 Watt tot 200 Watt. Dit is voor verreweg de meeste toepassingen goed. Verder zijn onze bouwlampen waterdicht, hebben een snoer van 3 meter en kun je bij ons kiezen tussen bouwlampen met en zonder sensor.

Om de LED-bouwlampen zit een stevige beugel vast. Deze beugel kunt u draaien ten opzichte van de lamp. Zo kunt u de LED-bouwlamp op elke plek monteren; aan de muur, aan het plafond of op de grond.

Gezien de grote voordelen van LED-bouwlampen ten opzichte van halogeen bouwlampen kunnen we eigenlijk niets anders adviseren dan te gaan voor LED-bouwlampen. De lichtopbrengst is namelijk beduidend hoger en het energieverbruik lager.

Vragen of advies nodig? Neem contact op met ons of laat een reactie achter. We helpen u zo spoedig mogelijk.

49,99 incl. BTW
34,99 incl. BTW
99,99 incl. BTW
74,99 incl. BTW
99,99 incl. BTW
49,99 incl. BTW
Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

8 reacties op “Een bouwlamp van 1000 Watt, is dat wel nodig?

 1. W.H.van Hattum zegt:

  Ik wil mijn bewakingscameras van 500 W vervangen door uw led bouwlamp, ik heb nog wel een vraag : is de sensor intestellen op de lichtgevoeligheid en de brandtijd na het inschekelen ?? Ik denk aan uw lamp met sensor van 50W.

  • William - Led Wereld zegt:

   Beste meneer van Hattum,
   Onze Led bouwlampen met sensor zijn inderdaad volledig in te stellen. Op de sensor zitten namelijk 3 knoppen waar u aan kunt draaien. Dat zijn de volgende:

   • 1) Gevoeligheid: hoeveel beweging moet er zijn voordat de lamp inschakelt.
   • 2) Brandduur: stel in hoe lang de Led bouwlamp aan moet blijven staan.
   • 3) Hoe donker moet het buiten zijn voordat de Led bouwlamp überhaupt aan gaat.

   Zo kunt u altijd de lamp instellen zoals u wilt.
   Vriendelijke groeten,
   William – Led Wereld

   • Gunther zegt:

    Beste kan ik gemakkelijk mijn halogeen bouw lamp vervangen naar ledbouwlamp? Met andere woorden kan ik de voeding aansluiten op de led lamp?
    Mvg

    • William - Led Wereld zegt:

     Beste Gunther,
     Onze Led bouwlampen IP66 komen met een lang snoer van 3 meter en stekker.
     Het is dus een kwestie van aansluiten op een stopcontact met 230v en de lamp doet het direct.

     Vriendelijke groeten,
     William – Led Wereld

   • Henrie Pittens zegt:

    We hebben een Hondensport terrein wat we nu verlichten met gas ontlading lampen
    We willen deze vervangen voor led lampen
    We willen zo veel mogelijk licht hebben en hebben er 4 stuks staan
    Wat adviseert u ons
    Alvast bedankt en met vriendelijke groet Henrie

    • William - Led Wereld zegt:

     Beste Henrie,
     Gaslampen (ook wel gasontladingslampen genoemd) kunnen worden vervangen door Led lampen.
     In de praktijk worden gaslampen vervangen door Led bouwlampen als deze buiten zijn toegepast.

     Als je een vergelijkbare lichtopbrengst wilt hebben met de Led bouwlampen, dan kun je het verbruik (Watt) door 2 delen.
     Dus een 400 Watt gaslamp kun je vervangen door een 200 Watt Led bouwlamp.
     Dan zal de lichtopbrengst zeker evenveel zijn als bij de gaslampen.

     Vriendelijke groeten,
     William – Led Wereld

 2. Jaap zegt:

  Goedemorgen ik wil een stuk terrein van 150 langx 30 meter breed verlichten, moet in ieder geval iets kunnen ondersceiden maar hoeft geen daglicht te zijn.

  • William - Led Wereld zegt:

   Beste Jaap,
   Ik raad aan om Led bouwlampen op masten te zetten voor een optimale verdeling van de lichtopbrengst.
   Je zou er dan bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om in de lengte 7 masten met Led bouwlampen van 150 Watt te gebruiken aan één zijde van het terrein.
   Ook is het een optie om palen in het midden de plaatsen.
   Als je namelijk wat meer licht wilt hebben, dan is het ook een optie om 2 Led bouwlampen van 100 Watt aan weerskanten te gebruiken.

   Vriendelijke groeten,
   William – Led Wereld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.ledwereld.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.0/10 gebaseerd op 9319 reviews.