Verlichting van een werkplaats: hier moet je rekening mee houden

In de werkplaats wordt vaak millimeterwerk verricht, dat betekent dat je medewerkers goede verlichting nodig hebben om de details goed te kunnen zien. Goede verlichting is een hele uitdaging, werkplaatsen zijn vaak grote ruimtes waar vrijwel geen daglicht binnenkomt. Om kwaliteit te waarborgen, ongelukken te voorkomen en de productiviteit van je medewerkers te boosten heb je goede verlichting nodig. Lees verder om de ideale verlichting voor jouw werkplaats te ontdekken.

Traditionele verlichting of Led verlichting?

Veel werkplaatsen zijn vandaag de dag nog uitgerust met traditionele verlichting. Dit zorgt niet alleen voor een hoge energierekening, je CO2 voetafdruk wordt ook nog eens groter. Als bedrijf wil je natuurlijk zo duurzaam mogelijk je producten produceren of diensten uitvoeren. Led verlichting is een duurzaam alternatief voor de traditionele verlichting en levert daarnaast ook een grotere lichtopbrengst. Tijd dus om de traditionele verlichting te vervangen.

Verschillende soorten led verlichting voor de werkplaats

Voor de verlichting van je werkplaats met led zijn er een aantal mogelijkheden, namelijk led high-bays, led bouwlampen en Led TL buizen. Hieronder leggen we per product uit wat de voor- en nadelen zijn.

Led high-bays

Led high-bays zijn ideaal voor grote fabriekshallen, magazijnen en werkplaatsen met hoge plafonds vanaf 4 meter. De conventionele gasontladingslampen die je vaak in deze ruimtes tegenkomt kunnen dus vervangen worden door led high-bays. Dit brengt direct een voordeel mee voor de energierekening; de led high-bays verbruiken zo’n 65% minder stroom. Daarnaast bespaar je op de vervangingskosten omdat de levensduur van led verlichting veel hoger ligt. De led high-bays kunnen ongeveer 50.000 uur branden, zijn waterdicht en hebben een kleurtemperatuur van 6500K. In werkplaatsen komt meestal weinig natuurlijk licht, waardoor high-bays uitermate geschikt zijn.

Led bouwlampen

Led bouwlampen zijn ideaal voor het verlichten van grote ruimtes, zoals werkplaatsen. Ze staan ook wel bekend als breedstralers of schijnwerpers. Een groot voordeel van led bouwlampen is dat ze niet warm worden. Dit komt de brandveiligheid ten goede en is dus ideaal voor op de werkvloer. De led bouwlampen uit ons assortiment zijn geschikt om zowel binnen- als buiten te gebruiken.

Led TL buizen

Led TL buizen hebben een zeer grote lichtopbrengst, wat ze erg geschikt maakt voor werkplaatsen. Veel werkplaatsen zijn nog voorzien van traditionele TL verlichting. Handig, want er is dan geen nieuw armatuur nodig om over te stappen naar led verlichting. De led buizen gaan ongeveer 30.000 branduren mee, dit is veel meer dan de traditionele TL buizen.

Lichtkleur, sterkte en waterbestendigheid

Naast de soort verlichting zijn ook de specificaties van belang bij het overstappen naar Led verlichting. Hieronder leggen we het belang van de kleurtemperatuur, lichtsterkte en waterdichtheid uit.

De kleurtemperatuur

De kleurtemperatuur wordt bij led lampen weergegeven in Kelvin (K) op een schaal van 1000K tot 10000K. Naarmate de warmte van een lamp hoger wordt, veranderd de kleur. Lage temperaturen zijn warm en hoge temperaturen zijn koel. Zo is 1000K bijvoorbeeld oranje warm licht en 6500K koel-wit-licht, wat overeenkomt met daglicht. Voor een werkplaats is het belangrijk om koel-wit-licht te gebruiken ter bevordering van de productiviteit en veiligheid. In ons assortiment vind je de volgende lichttemperaturen voor de werkplaats: 3000K, 4000K en 6500K.

De lichtsterkte

De plafonds in werkplaatsen kunnen soms behoorlijk hoog zijn, daarom is het van belang om de juiste lichtsterkte te bepalen. Bij de lichtsterkte kijk je naar het aantal lumen per watt. Hoe meer lumen en watt, hoe hoger de lichtsterkte en hiermee ook de lichtopbrengst. Hulp nodig bij het bepalen van de benodigde lichtsterkte? Wij adviseren je graag.

Waterdichtheid

Is je werkplaats regelmatig stoffig of vochtig? Dan is het belangrijk dat de verlichting die je kiest hier goed tegen bestand is. Onze Led verlichting is water- en stofdicht en hiermee uitermate geschikt voor vochtige en stoffige werkplaatsen.

Advies op maat

Heb je hulp nodig bij het uitkiezen van de juiste werkplaats verlichting? Neem vrijblijvend contact met ons op via 085-0600936 of per mail [email protected]. Onze deskundigen helpen je graag bij het maken van de juiste keuze Led TL werkplaats verlichting.

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

2 reacties op “Verlichting van een werkplaats: hier moet je rekening mee houden

 1. Simon Wittenbols zegt:

  Ik heb een schuur van 3,5 x 5 meter en een plafondhoogte van 2,3 meter. Het plafond is vlak. Ik ga de schuur gebruiken om met machines te werken. Ik dacht aan led TL verlichting. Wat kan ik het best gebruiken hiervoor.

  • William - Led Wereld zegt:

   Beste Simon,

   Voor een schuur waar gewerkt wordt, is er meer licht benodigd dan als de schuur alleen als opstal gebruikt wordt.
   Ik zou aanraden om waterdichte armaturen 150 cm enkel te gebruiken. Als u er 2 toepast zult u genoeg lichtopbrengst hebben.
   Qua lichtkleur is zowel neutraal-wit als koud-wit geschikt.

   Vriendelijke groeten,
   William – Led Wereld

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.ledwereld.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 8.9/10 gebaseerd op 9797 reviews.