×
Lente Sale - Nu tot 12% korting Bekijk de actie ›

Alle voor- en nadelen van LED-tl-verlichting op een rij

voordelen led tl buzien

Wat zijn de voor- en nadelen van LED-tl-verlichting?

LED-verlichting heeft de conventionele verlichtingsmarkt volledig aan de kant geveegd om verschillende redenen, in het bijzonder het lagere energieverbruik, de langere levensduur en de lagere onderhoudskosten. Tegen het jaar 2030 verwacht het ministerie van energie in de Verenigde Staten dat LED-verlichting 190 terawatt uur aan elektriciteit zal besparen. Dit staat gelijk aan maar liefst 15 miljard dollar per jaar! Nu de prijzen van LED-lampen blijven dalen zijn steeds meer bedrijven bezig met het overstappen op LED.

Dit zijn de meest voorkomende lengtes van LED-tl-buizen

Hieronder vind u alle voor- en nadelen van LED-tl-verlichting en nog wat verdere bijzonderheden

Voordelen van LED-tl-verlichting

Het is bij de meesten al wel bekend dat LED grote voordelen biedt. Dit zijn de meest belangrijke:

Besparing door LED

TL verlichting is een veel gebruikte vorm van verlichting. Door het relatief lage energieverbruik en de hoge lichtopbrengst zijn LED-tl-buizen ideaal voor het verlichten van grote ruimtes zoals magazijnen, loodsen en werkplaatsen. LED-tl-buizen verbruiken ruim 50% minder energie dan conventionele TL buizen. De meest gebruikte TL buis, 150 cm, heeft een vermogen van 58 Watt terwijl de LED-tl-buis van 150 cm nog slechts een vermogen van 23 Watt nodig heeft om hetzelfde licht te genereren. Door over te stappen op LED-tl-buizen realiseert u dus een directe besparing van minstens 50%! Dit kan oplopen tot wel 66% zoals in de volgende alinea wordt toegelicht.

Conventionele TL buizen hebben bovendien een voorschakelapparaat(vsa) nodig om te kunnen werken. Na verschillende tests is gebleken dat het vsa geen energie meer verbruikt door TL buizen te vervangen door LED-tl-buizen . Normaliter is het aandeel van het vsa  15% van het totale energieverbruik van de TL buis, wat in het voorbeeld van de 150 cm TL buis op 9 Watt neer komt. Hierdoor is de verwachte besparing zelf nog hoger: wel 66%!

De levensduur is langer

De verwachte levensduur van LED-tl- lampen is een stuk langer dan normale TL buizen. Gemiddeld gaat een conventionele TL buis 10.000 uur mee. TL is al een duurzame lichtbron, een gloeilamp gaat bijvoorbeeld gemiddeld maar 1.000 uur mee.

LED-tl-buizen gaan gemiddeld 50.000 uur mee. LED-buizen gaan dus gemiddeld 5 keer langer mee dan normale TL verlichting.

Doordat LED-tl-balken langer mee gaan, hoeft u minder vaak de buis te vervangen. Dit geeft u meerdere voordelen: als eerste bespaart u regelmatige vervangingskosten. Die besparing betreft niet alleen de kosten van nieuwe buizen, maar in veel gevallen ook de montagekosten. Bij TL buizen die op plekken hangen waar u lastig bij kunt – zoals bij hoge plafonds – brengt het vervangen van één of meerdere buizen relevante kosten met zich mee omdat er dan ook vaak een hoogwerker aan te pas moet komen.

Besparen op de energiekosten wordt ons steeds makkelijker gemaakt. Stap nu eenvoudig over naar LED-verlichting.

LED-verlichting

Onbreekbare LED-buis

Normale TL buizen zijn gemaakt van glas. Hier zult u dus voorzichtig mee om moeten gaan. De LED-tl-lampen van Led Wereld zijn gemaakt van aluminium en plastic. De bovenkant is gemaakt van stevig aluminium en de onderkant van melkachtig plastic. Door gebruik te maken van melkachtig plastic komt er mooi egaal licht van de buis af net zoals u gewend bent bij TL buizen. Deze LED-tl-lampen kunnen dus wel tegen een stootje en zullen minder snel breken dan de conventionele TL buizen.

LED-tl-balken bevatten geen kwik

TL buizen bevatten de giftige stof kwik. Ondanks de onschuldige naam maakt kwik dat TL buizen tot het chemische afval behoort. Hierdoor is het niet gezond de lucht uit TL buizen in te ademen. Bij LED-tl-verlichting wordt er geen kwik gebruikt. Om deze reden hoeven LED-buizen niet bij het chemische afval, maar kunnen deze bij het normale restafval gedeponeerd worden.

LED-verlichting flikkert niet

Als u naar normale TL verlichting kijkt, dan zal u waarschijnlijk opvallen dat het licht niet geheel constant is. Dit is bij LED-verlichting anders. LED-balken geven een constant licht waardoor u niet gehinderd wordt door het flikkeren.

Hoge powerfactor

De powerfactor is een wat technische aangelegenheid. Omdat dit echter een heel belangrijk aspect van verlichting is, voornamelijk bij een groter aantal lampen, is het misschien toch nuttig het volgende te lezen, ook al mist u technische kennis.

De powerfactor geeft de relatie tussen het werkelijke vermogen en het schijnbaar vermogen weer. Het schijnbaar vermogen is het aantal Watt dat op het etiket staat. Elektronische apparaten met een lage powerfactor verbruiken in werkelijkheid meer (het werkelijk vermogen) dan er op het etiket staat(het schijnbaar vermogen) Dit verschil wordt ook wel blindstroom genoemd.

De energieleverancier rekent af op basis van het schijnbaar vermogen, tenzij er een speciale meter is geplaatst om de blindstroom te meten. Voor particulieren met een klein aantal lampen heeft de speciale meter geen zin, omdat de kosten daarvan niet terugverdiend worden doordat de extra opbrengsten voor de energieleverancier minder zijn dan de kosten. Indien echter een groot aantal LED-tl-buizen worden gebruikt zoals in bedrijven  levert het wel financieel voordeel op om de blindstroommeter te installeren. Bovendien kunnen er gevaarlijke situaties voordoen bij een groot aantal in gebruik zijnde LED-tl-buizen met een lage powerfactor zoals het erg warm worden van groepenkasten.

Let dus naast de lichtopbrengst ook op de powerfactor! Deze is bepalend voor de kwaliteit van de LED-tl-buizen. Een lage powerfactor betekent dat de buizen van inferieure kwaliteit zijn. De LED-tl-buizen van Led Wereld hebben allemaal een powerfactor van 0.98 waardoor er niet of nauwelijks sprake is van blindstroom.

TL buizen kunnen 1 op 1 vervangen worden door LED

De LED-tl-lampen hebben exact dezelfde lengte en fitting(G13) als conventionele TL buizen. Hierdoor passen de nieuwe LED-tl-lampen in de voetjes van de oude TL. Dit heeft als groot voordeel dat de oude TL armaturen kunnen blijven zitten en u geen nieuwe (armaturen) hoeft aan te schaffen.

Maakt u gebruik van starters in uw armaturen? Dan kunt u zelfs uw TL balken vervangen zonder dat u het armatuur hoeft open te maken en om te bouwen. Het is alleen een kwestie van de buizen verwisselen door LED-buizen en de oude starters verwisselen door LED-starters.

Maakt u geen gebruik van starters? Dan moeten de TL armaturen omgebouwd worden. De bedrading van de armaturen zullen veranderd moeten worden zodat de LED-tl-lampen direct op het 220V lichtnet aangesloten zijn.

Wilt u meer weten over hoe u TL buizen kunt vervangen door LED-tl-buizen? Lees dan er meer over in het blog Hoe vervang ik TL buizen door LED-tl-buizen, waarin een stappenplan is opgenomen.

LED-buizen zijn in alle kleuren beschikbaar

Zoals TL buizen beschikbaar zijn in allerlei verschillende kleuren, zijn ook onze LED-tl-buizen beschikbaar in alle kleuren. Bij elke kleurcode hoort een lichtkleur in LED. Deze lichtkleur is uitgedrukt in Kelvin. De meest voorkomende kleurcode met de daarbij horende lichtkleuren zijn:

Heeft u TL buizen met een andere kleurcode? Neem dan gerust contact met ons op, wij geven u graag advies welke kleur u nodig heeft.

De lichtkleuren komen exact overeen met de kleurcodes op de TL buizen. U kunt er dus op rekenen dat u dezelfde kleur zult behouden.

Bovendien is het voor sommige bedrijven zoals kapsalons belangrijk dat de kleurenechtheid van hoge kwaliteit is. De kleurenechtheid is uitgedrukt in CRI. TL buizen waarvan de kleurcode begint met een 8 hebben een CRI waarde van 80. Ook alle LED-tl-buizen van Led Wereld hebben een CRI waarde van 80 en daarom gaat u er niet op achteruit wat de kleurenechtheid betreft.

LED gaat direct aan

Ergert u zich ook regelmatig als u even iets uit de schuur moet halen maar eerst zeker 5 seconden moet wachten voordat u licht heeft? Dat is door over te stappen naar LED-TL ook afgelopen. LED-verlichting gaat direct op volle sterkte aan, en hoeft niet eerst op te warmen zoals spaarlampen.

LED houdt van kou

Waar normale TL buizen niet goed bestand zijn tegen kou houdt LED daar juist wel van. Mede hierdoor is LED-verlichting uitermate geschikt voor ruimtes met temperaturen zelfs onder het vriespunt zoals in koelcellen. Ook is de lichtopbrengst niet lager bij deze lage temperaturen.

Besparen op de energiekosten wordt ons steeds makkelijker gemaakt. Stap nu eenvoudig over naar LED-verlichting.

Heeft LED-tl-verlichting ook nadelen?

Wij willen u een onderzoek van mogelijke nadelen van LED niet onthouden.

Hoge aanschafprijs

Dat de LED-tl-buizen een hogere aanschafprijs hebben dan normale TL buizen is een gegeven. Doorgaans kost een TL buis rond de 2 euro terwijl een soortgelijke LED-tl-buis al gauw tussen de 10 en 20 euro kan kosten. Dat lijkt op het eerste gezicht een minpunt, maar dat blijkt erg mee te vallen.

Het vervangen van TL buizen door LED kunt u zien als een investering die u terugverdient na verloop van tijd. Door de besparing van 66% op uw energierekening verdient u de méérprijs van LED-buizen automatisch terug. Bovendien hoeft u minder vaak LED-tl-buizen aan te schaffen dan bij gewone TL het geval is wat tot een nog grotere besparing leidt.

Hieronder hebben we een berekening gemaakt van de terugverdientijd voor een bedrijf met 20 TL buizen van 150 cm die de TL buizen gemiddeld 8 uur per dag gebruikt. We houden de energieprijs op €0,10 per kW/u(bij consumenten is de energieprijs een stuk hoger waardoor de terugverdientijd nog korter is).

Aanschaf 20 x LED-tl-buizen 150 cm       20 x € 12,99 =                € 259,80

Aanschaf 20 x TL buizen 150 cm                            20 x € 1,99 =       € 39,80

Verschil                                                                                                                      € 220,00

Energiekosten op jaarbasis LED-tl-buizen                                           € 134,20

Energiekosten op jaarbasis TL-buizen                                                    € 389,60

Verschil              energiekosten op jaarbasis                                           € 255,40

Zoals u kunt zien in het voorbeeld is de méérprijs van LED-tl-buis van 150 cm in minder dan een jaar terugverdiend. Hiermee is nog geen rekening gehouden met het feit dat er op termijn vaker TL buizen vervangen moeten worden dan LED-buizen. Dus is de hogere aanschafprijs per saldo geen nadeel, maar ook in relatie tot de hogere aanschafprijs levert LED op termijn voordeel op.

Ook om deze reden raden wij U aan om geen TL buizen meer aan te schaffen maar direct over te stappen op LED-tl-verlichting. Het kan gewoonweg niet meer uit om nog gebruik te maken van conventionele TL verlichting.

LED kan niet goed tegen warmte

Op zich kan LED niet goed tegen warmte. Het is voornamelijk de elektronica(de driver) die hier gevoelig voor is. Het in een LED-lamp verwerkte materiaal heeft invloed op de gebruiksduur. Met name aluminium heeft een positieve invloed. Dit metaal zorgt ervoor dat de warmte goed afgevoerd kan worden waardoor de LED-tl-balk niet te warm wordt. In de LED-tl-buizen van Led Wereld is dan ook zoveel mogelijk aluminium verwerkt.

Vooral in ruimtes met hoge plafonds zoals werkplaatsen is dit een zeer belangrijk punt. Omdat daken zeer warm kunnen worden in de zomer, heeft dit ook invloed op de temperatuur waar de LED-buizen komen te hangen. Onze LED-tl-buizen zijn geschikt voor temperaturen tot 45 graden. Vermindering van de duurzaamheid door te grote warmte zal zich in de meeste gevallen dus niet voordoen.

LED-balken maken geen gebruik van spiegeloptieken

TL verlichting maakt doorgaans gebruik van spiegeloptieken. Normale TL buizen zijn namelijk rondstralers. Vaak is het licht wat naar het plafond straalt overbodig. Dit licht wordt daarom gereflecteerd door spiegeloptieken, ook wel reflectiekappen genoemd, zodat het licht toch op de werkvloer terecht komt. Hoe goed de kappen het licht daadwerkelijk reflecteren hangt sterk af van onder andere de kwaliteit van de kap en ook hoe schoon de kap is. U begrijpt wel dat een vuile kap minder goed zal reflecteren. Een goede, schone kap zal 65 % van het licht terug kaatsen op de werkvloer.

LED-tl-verlichting zijn echter helemaal geen rondstralers. De lichtbundel is gemiddeld zo’n 160 graden. Dit betekent dus dat er geen licht naar boven schijnt waardoor reflectiekappen overbodig zijn.  

Meer over de effectieve lichtopbrengst op de werkvloer van conventionele en LED-verlichting leest u hieronder.

Bij het vergelijken van de door de fabrikant aangegeven lichtopbrengst van TL buizen en LED-tl-buizen zal het opvallen dat de lichtopbrengst voor LED-tl-buizen een stuk minder is. Deze lichtopbrengst wordt uitgedrukt in lumen. Lumen staat voor de totale lichtopbrengst in alle richtingen. Inmiddels weet u dat TL buizen rondstralers zijn. Bij het aantal aangegeven lumen wordt het licht dat naar boven schijnt ook meegeteld. Weliswaar wordt dit gereflecteerd door de reflectiekap, maar niet volledig en steeds minder door vervuiling van de kap. Bij LED-tl-buizen speelt dit geen of een geringere rol, wegens het lagere aantal graden van de lichtbundel. De daadwerkelijke lichtopbrengst op de werkvloer van TL en LED TL kan men met elkaar vergelijken door middel van een wat lastige berekening.

Bij de hiervoor bedoelde vergelijking gaat het niet alleen om de initiële lichtopbrengst. Naarmate een lamp in de loop der tijd méér uren heeft gebrand, gaat de lichtopbrengst er op achteruit, ook bij LED, doch in mindere mate. Gemiddeld gaat een TL buis 10.000 uur mee en de lichtterugval is tegen die tijd 35%. Bij een LED-tl-buis is dit voor hetzelfde aantal branduren gemiddeld slechts 10%.

Hieronder wordt – op basis van 10.000 branduren – een voorbeeld  gegeven van de effectieve lichtopbrengst van een TL buis van 150 cm vergeleken met een LED-tl-buis Pro van 150 cm:

TL buis in goed armatuur met reflectiekap

Lichtstroom:                                                                               5.240 lumen

Lichtterugval 17,5%:                                                                 917 lumen

Lichtterugval door vervuiling van kap                            786 lumen

Gemiddeld Lichtstroom                                                      3.537 lumen

Correctie reflectiekap (0,35 x ½ x 3.537):                    619 lumen

Daadwerkelijke lichtopbrengst                                      2.918 lumen

TL buis in armatuur zonder reflectiekap

Lichtstroom:                                                                             5.240 lumen

Lichtterugval 17,5%:                                                               917 lumen

Gemiddeld Lichtstroom                                                     4.323 lumen

Daadwerkelijke lichtopbrengst: ½ x 4.323 =         2.162 lumen

LED-tl-buis in bestaand armatuur

Lichtstroom:                                                                              3.220 lumen

Lichtterugval 5%:                                                                       161 lumen

Daadwerkelijke lichtopbrengst                                     3.059 lumen

Uit bovenstaande berekening blijkt dat de LED-tl-buizen Pro van Led wereld zelfs een hogere lichtopbrengst op de werkvloer leveren dan oorspronkelijke TL buizen. Bij deze berekening is rekening gehouden met de lichtterugval en de correctie van het reflectiekap.

Indien het om de normale versie LED-tl-buizen gaat, zou u ons eventueel kunnen vragen om een vergelijking te maken, zodat u weet waar u aan toe bent.

De exacte levensduur is onzeker

De meeste leveranciers van LED-verlichting schrijven een zeer lange levensduur van maar liefst 50.000 uur op voor hun LED-lampen. Dit is natuurlijk erg lang. Bij 8 uur ingeschakeld per dag bijvoorbeeld zou dat betekenen dat de lamp wel 17 jaar mee gaat!

LED-verlichting ondergaat een enorme ontwikkeling de laatste jaren. Dit komt ten goede van onder andere de levensduur van LED TL. Om een levensduur van 50.000 uur te testen zouden de LED-lampen minstens 5 jaar non-stop ingeschakeld moeten zijn. Het probleem is dan dat er, tegen de tijd dat de test klaar is, alweer een nieuwere, betere versie is ontwikkeld waardoor de oudere versie achterhaald is.

Mede hierom worden de testen meestal in kortere periodes uitgevoerd, bijvoorbeeld 10.000 uur(ongeveer een jaar non-stop). De test wordt uitgevoerd bij verschillende temperaturen. Op deze wijze kunnen met enig voorbehoud conclusies getrokken worden over de verwachte levensduur van de lamp.

Ook de LED-tl-lampen van Led Wereld worden op dit gebied zo grondig mogelijk getest en hierdoor zijn wij er zeker van dat de levensduur van de LED-lampen u niet zal teleurstellen. Er mag worden verwacht dat de  levensduur van een LED-tl-buis 40.000 uur is en bij de LED-tl-buis Pro 50.000 uur.

Misverstanden

LED werkt niet zonder het vsa te verwijderen

Dit klopt niet, LED-tl-buizen werken ook zonder het vsa(voorschakelapparaat of ballast) te verwijderen. In armaturen met starters kunt u het vsa laten zitten. Echter in armaturen zonder starters zult u het armatuur moeten ombouwen. Lees ook in stappen hoe u TL buizen kunt vervangen door LED-tl-buizen.

LED-verlichting geeft lelijk blauw licht af

In de tijd dat LED-verlichting nog niet voldoende ontwikkeld was, gaf LED inderdaad blauw licht af. Dat is nu niet meer het geval. Tegenwoordig is LED beschikbaar in alle kleuren zoals warm-wit, neutraal-wit en koud-wit(daglicht-wit). Alles zonder blauw licht.

LED schijnt fel in de ogen

Als u brandende LED-chips ziet, dan schijnen ze fel in de ogen. Zoals hiervoor al werd vermeld zijn de LED-tl-lampen van Led Wereld gemaakt van aluminium en plastic. De bovenkant is gemaakt van stevig aluminium en de onderkant van melkachtig plastic. Door gebruik te maken van melkachtig plastic komt er mooi egaal licht van de buis af net zoals u gewend bij TL buizen. Het licht is bijna niet te onderscheiden van het egale licht van TL buizen.

Conclusie

Hiervoor zijn 10 voordelen van LED-verlichting genoemd. Om er nog enige kort te herhalen: met de hoge besparing op de energiekosten tot wel 70% is het zeer rendabel om over te stappen op LED-tl-verlichting. Door de langere gebruiksduur van LED TL ten opzichte van de conventionele TL, bespaart u op de vervangingskosten en de kosten van installatie. LED-buizen zijn weliswaar een stuk prijziger dan conventionele TL buizen, echter worden de méérkosten van LED-buizen in de praktijk binnen een jaar  terugverdiend. Door de probleemloze installatie van LED-buizen is er geen reden om de vervanging van conventionele TL buizen door LED-tl-buizen uit te stellen. Stap dus vandaag nog over op LED-tl-verlichting!

Heeft u hulp nodig bij de overstap op LED-tl-verlichting? Ons team helpt u graag met alle aspecten van de overstap, of het nu gaat om het installeren van de LED-tl-lampen, het berekenen van de terugverdientijd of andere aspecten.  Neem contact met ons op voor advies op maat of een volledige offerte voor u.

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

28 reacties op “Alle voor- en nadelen van LED-tl-verlichting op een rij

 1. Henny zegt:

  Prima verhaal, maar het kan nog zuiniger : door de hogere lichtopbrengst van de LED TL hebt u misschien wel teveel licht. U kunt overwegen om te beginnen met een deel van de TL’s te wisselen en het andere deel gewoon te laten zitten en de starter verwijderen. Ook bij nieuwbouw kunt u met LED TL’s overwegen, om het aantal armaturen te bepalen aan de hand van de benodigde hoeveelheid licht. Tot slot : ik heb in mijn schuur, waar ik niet hele dagen vertoef, de 36 Watt TL buizen (deels) vervangen door LED TL’s. Voorheen schakelde ik maximaal 14 TL buizen in om goed licht te hebben om te werken. Nu heb ik met maximaal 8 LED TL’s dezelfde lichtopbrengst op de werkvloer.

  • William - Led Wereld zegt:

   Beste Henny,

   Dat klopt helemaal. In de praktijk hebben onze Led TL buizen ongeveer dezelfde lichtopbrengst dan TL buizen. Alleen als de TL buizen al heel lang hangen, dan geven ze minder licht waardoor onze Led TL buizen méér licht zullen geven. Voor hoge plafonds of professionele toepassingen raden wij wel de Led TL buis Pro aan om zeker te weten dat er niet hoeft worden ingeleverd op de lichtopbrengst.
   In deze toepassingen wordt namelijk gebruik gemaakt van reflectiekappen waardoor de TL buizen efficiënter worden toegepast.

   Vriendelijke groeten,
   William – Led Wereld

 2. Percy zegt:

  Ik heb een led tl lamp boven mijn aquarium hangen maar ik vind de licht van de gewone tl lamp beter als de led die ik er nu in heb hangen.het verschil is echt overdreven groot.

  • William - Led Wereld zegt:

   Beste Percy,

   Welke TL lamp en welke vervangende Led TL lamp heeft u gebruikt?
   Ik zie dat u namelijk niet bij ons heeft besteld. Dan kan ik nagaan of u de juiste Led TL lamp heeft aangeschaft.

   Vriendelijke groeten,
   William – Led Wereld

 3. Marco zegt:

  In onze werkplaats met een schatting van 55 C een dubbele tl armatuur met een lengte van 1200mm gaan vervangen worden naar LED-tl en willen de oude armaturen hergebruiken…is dit een simpele wissel van oud naar nieuwe led tl of moeten wij iets in de bak veranderen?
  Groet Marco

  • William - Led Wereld zegt:

   Beste Marco,
   Als er starters in de armatuur zitten, dan is het mogelijk om de bestaande armaturen te hergebruiken.
   Dan is het een kwestie van de TL buizen vervangen door Led TL buizen en de starters door de meegeleverde Led starters.

   Mocht het zo zijn dat er geen starters in de armatuur zitten, dan zit er een elektronisch voorschakelapparaat in de armatuur en dient hij herbedraad worden zodat de Led TL buizen direct op 230V komen.
   Hier kun je meer vinden over het hoe het herbedraden werkt.

   Vriendelijke groeten,
   William – Led Wereld

 4. Campens zegt:

  Onze parkeergarage in een appartementsgebouw wordt nu verlicht door TL-lampen die bij elke beweging van auto of bewoner aanflitsen door middel van bewegingsdetectoren. Klopt het dat Led TL lampen hiervoor niet worden aangeraden, net door dat veelvuldig aan- en uit ?

  • William - Led Wereld zegt:

   Beste,
   Doorgaans kan Led verlichting juist heel goed tegen veelvuldig in- en uitschakelen.
   Om die reden is Led verlichting zeer geschikt voor uw toepassing.

   Vriendelijke groeten,
   William – Led Wereld

 5. Michael de Roo zegt:

  Geachte, Ik moet een ruimte uitlichten op 80 lumen voor het beoordelen van foto’s. Zowel op het scherm (straalt al 80 lumen uit) als het beoordelen van gedrukte foto’s in de/een ruimte. Hoe pak ik dat voor een ruimte aan met LedTL?

  • William - Led Wereld zegt:

   Beste Michael,
   Lumen is de totale lichtopbrengst van een lamp. Als je graag een bepaalde lichtopbrengst in een ruimte wilt hebben, dan wordt dit uitgedrukt in lux.
   Lux is de lichtopbrengst (lumen) per m2. 80 lux voor een dergelijke ruimte is erg laag, normaliter zou het rond de 500 lux moeten zijn.

   Vriendelijke groeten,
   William – Led Wereld

  • William - Led Wereld zegt:

   Beste,

   Graag verwijs ik naar paragraaf “Led balken maken geen gebruik van spiegeloptieken” hierboven
   Hier kunt u lezen dat een Led buis met 2500 lumen wel degelijk een TL buis 3000 lumen kan vervangen.
   In de praktijk geven onze Pro Led buizen meer licht dan TL buizen op de vloer.

   Vriendelijke groeten,
   William – Led Wereld

 6. Anja zegt:

  Hoe zit het met vocht en Led buizen? Is een Led buis gevoeliger voor vocht dan een TL buis? Ik wil in onze melkveestal led buizen plaatsen in bestaande armaturen waar dikke tl buizen in zaten. Hierdoor zit er straks ruimte tussen de dunne Led buis en de schroefwartel..

  • William - Led Wereld zegt:

   Beste Anja,

   Als Led buizen in vochtige ruimtes gebruikt worden, dan worden ze in waterdichte armaturen (doorgaans met kap) gebruikt.
   Er zijn echter ook waterdichte armaturen voor TL buizen met een schroefwartel aan de uiteindes.
   Voor TL buizen zijn deze geschikt omdat de TL buizen over de hele lengte van glas zijn, en dus waterdicht zijn als alleen de uiteindes worden afgedicht.

   Bij Led buizen wordt altijd aangeraden om waterdichte armaturen met kap te gebruiken omdat ze niet van glas, maar van aluminium/kunststof gemaakt zijn.

   Vriendelijke groeten,
   William – Led Wereld

 7. p zegt:

  Hoeveel verbruikt een gemiddelde led tl lamp per uur in kwh dus?

  Dat is niet zo 1,2,3 te vinden via Google. De lampen zijn dubbel en 150cm lang. Hopelijk heeft er iemand een antwoord 😁

  • William - Led Wereld zegt:

   Beste,

   Het verbruik van een Led TL buis verschilt per lengte.
   Voor 150 cm is 20-25 Watt gebruikelijk.
   Onze Led TL buizen verbruiken 23 Watt. In een dubbel armatuur kom je dus op 46 Watt uit.

   Vriendelijke groeten,
   William – Led Wereld

 8. Willem J.R. Sorel zegt:

  Is er nog verschil in de levensduur van de TL LED t.a.v. aan/uit schakelen?
  M.a.w. kost het ook meer energie als de TL LED meerdere keren per 24 uur wordt aan/uit geschakeld?
  Kun je de TL LED bijvoorbeeld beter 6 uren laten branden als 3 x aan/uit schakelen?

  • William - Led Wereld zegt:

   Beste Willem,

   Led staat erom bekend dat het erg vaak in- en uitgeschakeld kan worden. Bovendien geeft Led verlichting direct vol licht waardoor het zich erg goed leent voor deze toepassing.
   Om deze reden wordt Led verlichting vaak op een sensor gezet.

   Qua energieverbruik heeft Led verlichting niet meer energie nodig bij de opstart.

   Vriendelijke groeten,
   William – Led Wereld

 9. Lee Wiering zegt:

  Ik wil de tl buizen in mijn jukebox vervangen door led buizen maar nu lees ik dat led buizen geen rondstralers zijn maar ik heb dit wel nodig voor de kleurweerkaatsing, is hier een led oplossing voor
  B.v.d.
  Lee

  • William - Led Wereld zegt:

   Beste Lee,

   Het klopt dat Led TL buizen geen rondstralers zijn. In de meeste gevallen hangen de buizen aan het plafond en hoeven ze alleen naar beneden te schijnen.
   Wellicht dat er wel Led TL buizen bestaan die beide kanten op schijnen, je zou bijvoorbeeld kunnen googelen op “Led TL rondstraler” en kijken of je deze kunt vinden.

   Vriendelijke groeten,
   William – Led Wereld

 10. Jan zegt:

  Beste William,
  De bestaande situatie is TL-bakken 30 x 120 cm voorzien van 2 x 36 watt. De kappen zijn voorzien van prisma platen van 2 mm.
  Mijn vraag is of deze prisma platen kunnen blijven zitten als ik de TL vervangen voor Led TL’s?

  • marieke oord zegt:

   Dag Jan,

   De Prismaplaten kunt u laten zitten. Onze LED tl-buizen hebben dezelfde doorsnede als een gewone tl-buis.

   Vriendelijke groet,
   Marieke

  • marieke oord zegt:

   Tl-buizen die heet worden zijn stuk en dienen direct verwijderd te worden om erger te voorkomen. Het voorschakelapparaat (VSA) kan oververhit raken, met alle gevolgen van dien.

   Led tl-buizen worden niet heet, kunnen wel warm worden. LED kan namelijk niet tegen hitte en zal gauw stuk gaan. Wanneer u gebruik maakt van Led tl-buizen in een bestaand armatuur (die weer gebruik maakte van een VSA) dan is het VSA verwijderd. Led tl-buizen worden direct aangesloten op 220/230 volt.

  • korien zegt:

   Beste klant,
   Dit heeft vaak te maken met armatuur of het zou een probleem kunnen zijn met de starter. Heeft u de buizen bij ons gekocht? Dan kunt u contact opnemen met onze klantenservice en helpen wij u graag verder.

   Met vriendelijke groet,
   Led Wereld

 11. saskia verstraete zegt:

  hallo wij hebben tl lampen in de werkplaats van de slagerij vervangen (volledig vernieuwd ook de armaturen ) door led tl 4000k maar nu vind ik dat nogal fel licht veel feller dan vroeger is mijn vraag is word je dat gewend ?en kun je daar hoofdpijn van krijgen? of hangen de lampen te dicht bij elkaar(2 naast elkaar met ongeveer 30-40 cm tussen of speelt dat geen rol)?ge kunt daar niet inkijken in die led tl lampen te fel

  • Marieke Oord zegt:

   Goedendag Saskia,
   Op de buizen kunt u zien welke versie u heeft en hoeveel lumen deze heeft. Het kan zijn dat u bijvoorbeeld een pro versie heeft deze geeft 25% meer licht dan een basic variant.
   Ik zou u onze basic buizen aanraden 4000K, neutraal-wit. Uit studies is gebleken dat licht tussen de 3800K en 5500K meest gunstige licht is voor ons brein en zorgt dat we er niet moe of te wakker van worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.ledwereld.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.0/10 gebaseerd op 9123 reviews.