Wat is IP-waarde?

IP-waarde van een lamp is belangrijk om te weten. De IP-waarde geeft aan hoeveel bescherming de lamp heeft.

De IP-waarde bestaat uit twee cijfers. Het eerste cijfer geeft de bescherming tegen vaste delen weer zoals stof of zand. Het tweede cijfer geeft de bescherming tegen vloeibare stoffen weer. In de tabel hieronder lichten we toe wat de cijfers betekenen.

Voorbeeld: De lamp heeft een IP-waarde van 65. Het eerste cijfer, de 6, staat voor “volledige bescherming tegen contact met spanning voerende delen en tegen binnendringen van stof”. Het tweede cijfer is een 5. Daar staat: “bescherming tegen lichte sproeistralen”. Dat houdt in dat de lamp dus waterdicht is en buiten gebruikt kan worden. Komt uw lamp veel en direct in aanraking met water, kunt u het beste voor IP67 kiezen.

Welke IP-waarde heb ik nodig voor in de badkamer

Veel mensen vragen zich af wat voor IP-waarde een lamp moet hebben in de badkamer. Hier kunt u duidelijk zien in welke zone veel of weinig water kan komen. Zo kunt u voor uw eigen badkamer kijken waar u een lamp wilt hebben en welke IP-waarde u dus minimaal nodig heeft.

IP-waarde buiten

Er zijn verschillende soorten zones in de tuin waar een spotjes geplaatst kunnen worden. We hebben als voorbeeld een tuin onderverdeeld in 4 zones.

Zone 1
Zone 1 (lichtblauw IP23) kan een minimale IP-waarde van 23 hebben. In deze zone hangen de spotjes bijvoorbeeld in een overdekt terras of balkon of onder het boeiboord van het huis, er kan hier wel vocht komen, maar deze plek heeft geen directe aanraking met regen of hagel.

Zone 2
In zone 2 (blauw IP44) hangen of staan de lampen direct tegen het huis aan. Hier is wel bescherming van het dak, maar toch is het geen watervrije plek. Deze zone heeft minimaal IP44 nodig.

Zone 3
In zone 3 (baby blauw IP65) is er geen bescherming tegen regen.  Voor deze zone wordt er minimaal IP65 aangeraden.

Zone 4
In zone 4 (donker blauw IP68) is de verlichting zo geplaatst dat alle weersomstandigheden de verlichting direct kan raken. Deze spot heeft een hoge IP waarde nodig omdat het tegen alle weersomstandigheden moet kunnen, namelijk IP68.

Nu weet u welke inbouwspots voor binnen en buiten geschikt zijn. Neem hier een kijkje voor welke inbouwspot u nodig heeft. Heeft u vragen neem dan contact op met ledwereld.nl.

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.ledwereld.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 8.9/10 gebaseerd op 7219 reviews.