LED-verlichting

Elk gebouw en terrein heeft het nodig, verlichting. Gelukkig bestaan er tegenwoordig meerdere soorten verlichting en is er veel keuze op het gebied van stijlen, kleuren en vormen. Er kan naast de traditionele verlichting ook gekozen worden voor de milieuvriendelijke variant; LED-verlichting. Alle verlichting die u bij Led Wereld vindt, is LED-verlichting.

Wat is LED-verlichting?

LED staat voor Light Emitting Diode. LED-verlichting is de milieubewuste tegenhanger van traditionele halogeen of gloeiverlichting. Alle lampen van vroeger hebben inmiddels een LED-tegenhanger. Ondertussen is de LED-techniek zo erg uitgebreid dat er naast alle wittinten ook alle verschillende RGB kleuren geproduceerd kunnen worden. Zo kunt u LED-verlichting zowel als algemene verlichting, werkverlichting en sfeerverlichting gebruiken. Daarnaast kunnen de diodes door hun kleine formaat in andere toepassingen gebruikt worden, waarvan de meest bekende de LED-strip is. De verschillende LED’s worden in grote getallen naast elkaar op een board gemonteerd, waardoor er lange lichtlijnen onstaan. Hierdoor kunt u LED-verlichting ook toepassen in situaties waar grotere oppervlaktes verlicht moeten worden.

Is LED-verlichting duurzaam?

Het is inmiddels algemeen bekend dat LED-verlichting veel beter is voor het milieu dan de tradiotionele verlichting. Niet alleen doordat er geen schadelijke stoffen worden gebruikt bij de montage van de lampen, maar ook door de lange levensduur. Door LED-verlichting aan te schaffen heeft u veel minder vaak nieuwe verlichting nodig, waardoor er minder geproduceerd hoeft te worden. Daarnaast is het grootste voordeel van LED-verlichting het lage stroomverbruik. Bij de meeste lampen is het 10-voudige aan wattage nodig voor een halogeenlamp in vergelijking met LED-verlichting. Hierdoor wordt de belasting op het stroomnet groter en kost het de consument meer energie.

Is LED-verlichting goedkoper?

Bij het aanschaffen van verlichting valt vaak op dat LED-verlichting duurder is dan halogeen of gloeilampen. Dit verschil in aanschafprijs wordt echter steeds minder. Door de lage energiekosten van een LED-lamp is dit prijsverschil vaak al in een jaar terugverdient. Daarbij is de levensduur van LED-verlichting zoveel langer dan van halogeenverlichting, dat u uiteindelijk veel goedkoper uit bent op jaarbasis met LED-verlichting dan met halogeenverlichting. Dus ja, LED-verlichting is goedkoper!

Binnenverlichting

Sommige verlichting is speciaal bedoeld voor binnen. Deze verlichting heeft vaak een lagere IP-waarde, en is daardoor niet waterdicht. Ook is binnenverlichting qua stijl vaak wat verschillend van buitenverlichting. De lampen zijn wat minder robuust, en zullen niet misstaan in een moderne of strakke woonkamer. Daarnaast kunnen de binnenlampen een goede toevoeging zijn aan een landelijke of klassieke look.

Veel verlichting kan op meerdere locaties toegepast worden. Enkele categorieën om binnenverlichting in te onderscheiden zijn: woonkamerverlichting, keukenverlichting, badkamerverlichting, slaapkamerverlichting, kastverlichting, meubelverlichting, trapverlichting, wandverlichting en plafondverlichting. Veel inbouwspots kunnen op meerdere plekken gebruikt worden, waarbij ook rekening gehouden moet worden met andere elementen.

Denk hierbij aan de inbouwruimte, oppervlakte dat verlicht moet worden, de toepassing van de ruimte en dus de verlichting en andere lichtbronnen. Heeft een ruimte bijvoorbeeld geen lichtinval van buiten, kan er sneller gekozen worden voor een LED-lamp met een brede lichthoek en een neutrale lichtkleur. Naast dit soort omstandigheden is smaak ook een grote factor in de keuze voor een lamp.

Naar Binnenverlichting
Kan ik mijn binnenverlichting ook buiten gebruiken?

Of verlichting ook buiten gebruikt kan worden, hangt af van de IP-waarde. De meeste verlichting die voor binnen gemaakt wordt, heeft een IP-waarde van IP44 of IP54. Deze zouden naast een vochtige badkamer ook prima onder een overkapping gebruikt kunnen worden. Wilt u de verlichting echt buiten plaatsen waar regen bij de verlichting kan komen? Kies dan voor een IP-waarde van IP65 of hoger.

Waar moet ik op letten bij het aanschaffen van binnenverlichting?

Het belangrijkste waar een lamp aan moet voldoen is dat deze genoeg licht geeft voor uw toepassing. Daarnaast zijn er verschillende aspecten die meewegen, en waar u voor u zelf een antwoord op kan geven. Wilt u de lampen kunnen dimmen, of kiest u zelfs voor een dim-to-warm inbouwspot? Wilt u goed kunnen lezen bij de lamp, of dient deze meer als sfeerverlichting? Wilt u uw verlichting graag aan kunnens sturen via een app op uw telefoon, en kiest u daarom voor slimme verlichting? Gaat u de lamp aan het plafond of aan de wand plaatsen? En daarbij, wat is uw stijl? Als u voor uzelf antwoord weet te geven op deze vragen, wordt het vinden van de juiste verlichting makkelijker. Wij helpen u daar graag bij, mocht dit nodig zijn! Neem hiervoor contact op met onze klantenservice.

Hoeveel licht heb ik nodig per ruimte?

Het licht dat een lamp geeft, wordt uitgedrukt in de eenheid lumen. Daarbij geeft de eenheid lux aan hoeveel licht er daadwerkelijk op de grond terecht komt. Er zijn enkele handige manieren om uit te rekenen hoeveel lampen u nodig heeft om tot het juiste aantal lux te komen. Daarbij is het handig om te weten hoeveel lux u nodig heeft voor uw ruimte. Dit is per toepassing verschillend, wat het lastig maakt om te bepalen hoeveel lampen u aan moet schaffen.

Buitenverlichting

Buitenverlichting kenmerkt zich vooral door de IP-waarde. Voor verlichting die in weer en wind stand moet houden is een beschermingsfactor nodig, welke wordt aangeduid met de IP-waarde. Verlichting die in de grond geplaatst wordt heeft nog een classificatie methode, de IK-waarde. Deze bepaalt hoe slagvast de verlichting is en hoeveel kilo de lamp maximaal aankan. Buitenverlichting kenmerkt zich ook door een vaker wat robuuster uiterlijk, maar ook voor buiten zijn er veel verschillende stijlen en soorten verlichting te vinden.

Naar Buitenverlichting
Welke soorten buitenverlichting zijn er?

Buitenverlichting komt in veel verschillende maten en vormen. Enkele categorieën om buitenverlichting in te onderscheiden zijn: tuinverlichting, padverlichting, verlichting overkapping, wandverlichting buiten, solarverlichting, accentverlichting en sfeerverlichting. Ook hierbij geldt dat veel lampen voor verschillende toepassingen gebruikt kunnen worden. Zo is er veel buitenverlichting die op verschillende manieren gemonteerd kan worden, zodat het zowel in de grond gestoken kan worden, als opgehangen. Om te bepalen welke buitenverlichting u het beste kunt gebruiken voor uw toepassing

Waar moet ik op letten bij buitenverlichting?

Het allerbelangrijkste bij buitenverlichting is dat deze waterdicht is. Buitenverlichting staat bloot aan alle weersomstandigheden, en moet naast waterdicht ook tegen een stootje kunnen. Daarom is het naast de IP-waarde ook verstandig om te letten op de IK-waarde. De IK-waarde bepaalt de slagbestendigheid van de verlichting, en geeft aan hoeveel gewicht er op de lamp kan drukken.

Hoe installeer ik buitenverlichting?

Buitenverlichting is vaak makkelijk te bevestigen. De meeste lampen komen met een uitgebreide handleiding over de installatie. Belangrijk is om de stroomtoevoer ook waterdicht aan te leggen, zodat er geen vocht bij de lamp kan komen en er geen kortsluiting kan ontstaan. Als er gebruik gemaakt wordt van Solarverlichting, is het van belang dat het solarpaneel goed richting de zon wordt geplaatst. zodat het maximale aan zonlicht opgevangen kan worden.

Hoeveel licht heb ik nodig in mijn tuin?

Het hangt af van de toepassing waar u de verlichting voor gaat gebruiken hoeveel licht er daadwerkelijk nodig is. zo is er voor sfeerverlichting minder licht nodig dan voor functionele verlichting, en voor accentverlichting is er op sommige plekken meer licht nodig dan op andere plekken. Om de juiste lichthoeveelheid per lamp te berekenen is een formule nodig, die de afmetingen van de tuin, het benodigde aantal lumen en aantal lichtpunten meeneemt.

Hoe lang gaat buitenverlichting mee?

Als buitenverlichting goed geïnstalleerd en goed onderhouden wordt, kan het zeer lang mee. Voor LED-verlichting is dit vaak tussen de 40.000 en 50.000 branduren. Het is afhankelijk van hoe vaak de lamp gebruikt wordt, maar omdat buitenverlichting meestal niet 8 uur per dag is ingeschakelt zoals binnenverlichting kan dit vaak langer dan 20 jaar zijn.

Wandverlichting

Om een hele ruimte te verlichten, worden lampen vaak aan het plafond gehangen. Tegenwoordig wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van wandverlichting.

Wandlampen hebben vaak een brede stralingshoek, of maken gebruik van een up&down techniek. Op die manier kan een wandlamp alsnog veel licht verspreiden, ookal hangt deze niet op het hoogste punt van de ruimte.

Wandverlichting komt in veel verschillende stijlen en soorten, waarbij u kunt kiezen voor soorten die bijna niet opvallen en in het geheel verdwijnen, of juist opvallende en uitstekende lampen.

Wandverlichting
Welke soorten wandverlichting zijn er?

Wandverlichting is vaak opvallend een aanwezig, doordat deze uitsteken vanaf de wand. Hiervoor zijn veel verschillende stijlen beschikbaar, zodat wandverlichting voor elke toepassing gebruikt kan worden.

Is wandverlichting geschikt voor buiten?

De meeste wandverlichting is speciaal voor buiten ontworpen. Omdat een buitenruimte vaak geen plafond heeft om de verlichting in te plaaten, wordt de verlichting aan de wand geplaatst. Met een brede stralingshoek en een hoog lumengehalte kan wandverlichting grote oppervlaktes verlichten. Wandverlichting wordt ook buiten steeds meer gebruikt als sfeerverlichting, bijvoorbeeld om de gevel van het huis goed uit te lichten, of om het buitenterrein te accentueren. Bij de aanschaf van wandverlichting voor buiten moet er rekening gehouden worden met de IP-waarde, zodat de wandlamp waterdicht genoeg is voor de toepassing.

Kan wandverlichting binnen gebruikt worden?

Wandverlichting is zeker geschikt voor binnen. Door de verschillende modellen kan er voor elke toepassing een passende wandlamp gekozen worden. Waar inbouwspots vaak niet zo opvallen, wordt wandverlichting voor binnen vaak gekozen om op te vallen. Wandverlichting steekt vaak wat uit en is in veel verschillende stijlen beschikbaar.

Overige verlichting

Naast bovengenoemde categorieën bestaan er nog veel verschillende soorten verlichting. Daarbij is er naast de verlichting die speciaal voor woonhuizen is bedoelt, ook veel verlichting geschikt voor bedrijven. Denk hierbij aan terreinverlichting zoals bouwlampen, of verlichting voor grote hallen, zoals TL-armaturen en highbays. Ook is er verlichting speciaal bedoelt voor kantoren en openbare gebouwen, zoals panelen en downlights. In winkels en restaurants is vaak railverlichting te vinden, em op grote terreinen zullen bouwlampen niet misstaan. Voor elke situatie is een geschikte lamp gevonden, zodat u elk terrein en elke ruimte kunt verlichten!