Badkamer verlichting

LED-badkamerverlichting

Elke ruimte in huis heeft specifieke zaken om aan te denken wat betreft de aanschaf van verlichting. Dit is niet anders bij badkamerverlichting. Een badkamerlamp moet aan verschillende eisen voldoen. Het belangrijkste hierbij is dat de badkamer een vochtige ruimte kan zijn, en dat er dus rekening gehouden moet worden met de waterdichtheid van de lamp. Verder is het goed te kijken waar de badkamerlamp voor gebruikt wordt, is het bedoeld als algemene verlichting, als sfeerverlichting of juist gerichte plaatselijke verlichting? Bij elk soort verlichting past een andere badkamerlamp, en het kiezen tussen al het aanbod is niet altijd makkelijk. We helpen u graag bij het kiezen van de juiste badkamerverlichting!

Hulp nodig? Neem contact met ons op!

Soorten badkamerlampen

Bij het kiezen van de juiste lampen voor de badkamer onderscheiden we drie soorten verlichting; algemene verlichting, sfeerverlichting en plaatselijke verlichting. In de meeste badkamers is een combinatie van alle drie terug te vinden, of de sfeerverlichting wordt weggelaten. De badkamer kan puur als praktische ruimte gezien worden, of juist ook een ruimte waar maximale ontspanning bereikt kan worden. De sfeerverlichting kan hier zeker in bijdragen!

Algemene verlichting

Algemene verlichting helpt u om te oriënteren in de badkamer, de verlichting is er als basis en zorgt dat u niet uw weg hoeft te zoeken in het donker. Deze verlichting wordt vaak bereikt met een plafondlamp of wandlamp. Om dit licht optimaal te verdelen, en ook de mogelijkheid om het licht te dimmen toe te voegen kunt u kiezen om meerdere inbouwspots te plaatsen. Naast badkamerspots kunt u ook kiezen voor downlights of tl-verlichting als algemene badkamerverlichting. Hierbij is het wel van belang deze alleen te plaatsen in de zones waar geen waterdichte verlichting nodig is.

Sfeerverlichting

Om sfeerverlichting toe te voegen aan uw badkamer kunt u denken aan kleine wandspots, of grondspots in de douche of badkuip. Door het verloop van het water hier overheen geeft dit mooie effecten aan het geheel van uw badkamerverlichting. Bij dit soort verlichting is het extra belangrijk dat de badkamerlampen waterdicht zijn, zodat de lamp geen kortsluiting veroorzaakt. Daarnaast kunt u heel eenvoudig een gezellige sfeer in uw badkamer creëren door een dimmer toe te voegen aan uw badkamer lamp! Ook de gekozen lichtkleur kan invloed hebben op de sfeer, u kunt dan het beste kiezen voor 2700K.

Plaatselijke verlichting

U heeft vast ook wel eens gemerkt dat er direct boven de spiegel een extra lamp geplaatst is, en dat deze heel nuttig is. Zo heeft u direct licht bij het opmaken, scheren en tandenpoetsen. Ook direct boven het toilet, bij de douchecabine of achter een eventueel muurtje kan het handig zijn een extra badkamerlamp te plaatsen, zodat er geen schaduwen zullen ontstaan. Op dit soort locaties is het handig een compacte lamp te nemen, zodat deze niet te veel uit steekt van de muur. Hiervoor kunt u goed kiezen voor onze lineare armaturen. Deze kunnen strak tegen het plafond of aan de muur gemonteerd worden, en zijn zeer compact. Om goed helder licht te hebben voor deze bezigheden kan het verstandig zijn dimbare verlichting te nemen, zodat u de lampen ook op volle sterkte kunt laten branden als dit gewenst is. Ook kan het handig zijn om voor een heldere kleur te kiezen, bijvoorbeeld 4000K – neutraal wit.

Bekijk alle verlichting voor in de badkamer

IP-waardes badkamer

In de badkamer is het erg belangrijk te letten op de waterdichtheid van de lampen. Op de meeste plekken binnenshuis volstaat IP20, lampen die alleen stofdicht zijn. Nu is het in sommige plekken in de badkamer ook voldoende om IP20 te gebruiken. Hoe dichter u bij de douchecabine komt met uw lamp, hoe hoger de IP-waarde moet zijn. In de afbeelding hieronder ziet u verschillende zones, waar u kunt zien welke IP-waarde nodig is. Voor de algemene badkamer verlichting zal IP20 dus volstaan! Meer informatie over de IP-waardes vind u in ons blog.

Voltage badkamerverlichting

Door de vochtigheid in de badkamer is het aan te raden om verlichting te nemen op een laag voltage, zodat een eventuele schok minder heftig is. Vroeger was het overal de norm om 12V spots te plaatsen als badkamerverlichting, maar met de huidige Led inbouwspots van Led Wereld is dit niet meer per se nodig. De spots zijn verbonden met een driver, waardoor er bij de spot zelf geen 230V komt. Deze driver ligt boven het plafond en is daardoor buiten het bereik van vocht. De spot in de badkamer krijgt ‘maar’ 10-20V vanuit de driver waardoor deze veilig genoeg zijn om te gebruiken als badkamerverlichting.

Weet u niet zeker welke verlichting u nodig heeft in de badkamer, en u wilt graag advies ontvangen? Neem dan contact met ons op, we
helpen u graag!