Led stalverlichting

Een energiezuinige stal met Led verlichting

In stallen is goede verlichting van groot belang om het welzijn van het vee te verhogen. De verlichting brandt vaak een groot gedeelte van de dag en verbruikt daardoor veel energie. Door over te stappen op Led stalverlichting bespaart u niet alleen veel energie, de lichtbronnen hoeven veel minder vaak te vervangen worden door de lange levensduur van Led. Wij vertellen u graag meer over de voordelen van Led verlichting en waar u rekening mee moet houden met het verlichten van uw stal.

Uw voordelen bij het gebruik van led verlichting

Led verlichting is een waardevolle investering, omdat het energiebesparend, duurzaam en milieuvriendelijk is. Hieronder leggen we u graag uit welke voordelen dit met zich meebrengt:

  • Het vergroot de zichtbaarheid. Met het gebruik van led verlichting heeft u minder snel last van schaduwen of knipperende lampen;
  • De lichtverdeling is geoptimaliseerd waardoor u zich beter kunt oriënteren in de ruimte;
  • Het toepassen van Led verlichting is een duurzame investering, led lampen hebben een levensduur van wel 50.000 branduren;
  • Door de wijdverspreide verlichting heeft u minder verlichtingssystemen nodig, wat uw CO2 voetafdruk drastisch vermindert;
  • Bij het gebruik van led verlichting denkt u aan het milieu, u heeft minder elektronisch afval en maakt meer gebruik van recyclebare materialen;
  • Bij het gebruik van led verlichting bespaart u 70% op uw energieverbruik ten opzichte van conventionele lichtbronnen.

Welk soort Led verlichting heb ik nodig?

In stallen is het zeer aan te raden om gebruik te maken van stof- en waterdichte verlichting. Vaak worden de lampen vuil waardoor deze afgespoten dienen te worden. Bovendien kunnen er dampen vrijkomen waartegen de verlichting tegen bestand dient te zijn.

In stallen zijn er 3 verschillende opties welke het vaakst gebruikt worden.

Led TL buizen

De eenvoudigste manier van overstappen op Led is het vervangen van de oude TL buizen door Led TL buizen. Vaak kunnen de buizen namelijk vervangen worden in de bestaande armaturen zonder dat er aanpassing nodig is in de armaturen. Door de TL buizen te vervangen door Led TL buizen, kunt u tot wel 65% energie besparen. Bovendien gaan de Led TL buizen wel 50.000 uur mee waardoor u veel minder vaak de verlichting hoeft te vervangen. Lees hier meer over hoe u TL buizen kunt vervangen voor Led.

Bekijk ons volledige assortiment Led TL buizen

Waterdicht armaturen

Bent u op zoek naar nieuwe verlichting, of zijn de oude armaturen dermate versleten dat u overweegt om nieuwe armaturen te gebruiken? Dan raden wij aan om waterdichte LED armaturen te gebruiken. Deze zijn geschikt voor Led TL buizen. De waterdichte armaturen zijn IP65 en daardoor prima af te spuiten. De kap op de armatuur is gemaakt van duurzaam polycarbonaat.

Wij raden aan om de waterdichte armaturen tot ongeveer 6 meter hoogte te gebruiken. Heeft u een hoger plafond? Dan raden wij aan om Led highbay lampen te gaan gebruiken. Hiervan heeft u een kleiner aantal nodig en bent u voordeliger uit. Weet u niet zeker welke optie voor u het best is, dan kunnen wij u hierin adviseren.

Bekijk ons volledige assortiment waterdichte LED armaturen

Led highbay

In stallen met een plafond hoger dan 6 meter raden wij aan om gebruik van Led highbay lampen. Deze lampen hebben een brede lichtbundel van 120 graden waardoor het licht goed verdeeld wordt bij een hoger plafond. Er zullen geen schaduwvlekken op de grond zichtbaar zijn. Het is minder verstandig om deze lampen te gebruiken bij een lager plafond omdat het dan onder de lamp zeer fel is en op andere plekken zal er dan matige lichtopbrengst zijn, de lichtverdeling is dan niet goed.

Door het gebruik van Philips Led chips en een hoogwaardige driver in elke Highbay lamp, kunnen wij u maar liefst 7 jaar garantie aanbieden. Daarnaast is de efficiëntie van onze Highbay’s wel 175 lumen per Watt waar de meeste aanbieders 100-140 lumen per Watt aan kunnen bieden. Dit betekent dat onze Led highbay lampen 20% tot 45% méér besparen dan highbay’s van andere aanbieders. Met een IP67 waarde zijn de ronde highbay lampen volledig waterdicht en dus uitstekend te gebruiken in stallen.

Ten opzichte van HID/HQL gasontladingslampen kan een besparing tot wel 75% worden gerealiseerd. Bovendien is de levensduur van 50.000 uur langer dan gaslampen. De lichtopbrengst van Led highbay’s gaat veel minder snel achteruit waardoor ze minder vaak vervangen hoeven te worden. 

Welke kleur stalverlichting

Led verlichting is verkrijgbaar in veel verschillende kleuren. De meest gebruikte kleuren zijn: warm-wit (3000K), neutraal-wit (4000K) en koud-wit (6000K). Voor stallen kunnen al deze drie kleuren gebruikt worden. Warm-wit is een sfeervolle kleur en wordt niet vaak gebruikt voor in stallen. Ook is de lichtopbrengst iets lager ten opzichte van de andere twee kleuren.

Neutraal-wit is helder, fris licht en wordt regelmatig gebruikt. Deze kleur is niet puur wit, maar er zit nog een gelige tint in. Mocht u een heldere kleur hebben maar niet te kil, dan raden wij aan om neutraal-wit te kiezen. Deze kleur staat gelijk aan de kleurcode 840, ook wel cool-white genoemd.

Ten slotte hebben we koud-wit. Deze kleur staat gelijk aan daglicht en de kleurcode is 865. Deze kleur is prettig daglicht en heeft de maximale lichtopbrengst. Doordat de kleur puur wit is, kan het soms kil overkomen, maar is niettemin een zeer geschikte kleur voor in uw stal. Wilt u meer weten over lichtkleuren, lees dan hier welke kleur u moet kiezen

Advies op maat voor uw Led stelverlichting

Heeft u meer informatie nodig over de vervanging of het gebruik van led verlichting in uw stal? Neem vrijblijvend contact met ons op via 085-0600936 of per mail [email protected]. Onze deskundigen helpen u graag bij het maken van de juiste keuze led stalverlichting.

Advies nodig? Neem contact op!