Halogeenspots vervangen door LED

Halogeen vervangen door LED

De LED-lamp is al een bekende in menig huishouden, maar op veel plekken zijn ook nog halogeenspotjes te vinden. In deze tijd is het verstandig om goed na te denken op welke manieren u kunt besparen, waarbij milieubewustheid hoog op de agenda staat. Door uw halogeen te vervangen voor LED kunt u direct besparen op uw energiekosten. Daarnaast gaan LED-lampen veel langer mee dan halogeenlampen, waardoor u minder vaak nieuwe lampen hoeft aan te schaffen. Zo bespaart u op meerdere vlakken!

Een halogeenlamp vervangen door LED is een makkelijke stap. Bij veel lampen is het een kwestie van; halogeenlamp eruit, LED-lamp erin. De LED-lamp kan gewoon in de halogeenfitting geplaatst worden. In sommige gevallen wordt er een transformator gebruikt, deze moet dan ook vervangen worden voor een LED-transformator. Dit verschilt per fitting, dus kijk goed van welke fitting u gebruik maakt en of het vervangen van de transformator nodig is.

230V halogeenspots vervangen door LED

Voor het vervangen van halogeenlampen die op 230V werken is geen technische kennis nodig. Onze GU10 spots, G9 lampen en R7s lampen werken direct op 220-240V, en hebben geen transformator nodig. Bij deze lampen is de overgang van halogeen naar LED zeer eenvoudig; na het uitschakelen van de elektriciteit kan het oude spotje eenvoudig verwijderd worden en vervangen voor een nieuw LED-spotje.

Schroeflampen vervangen voor LED

E14 lampen en E27 lampen zijn ook in LED in veel verschillende vormen en maten beschikbaar. Waar deze E-fittingen eerst in verband stonden met de gloeilamp en Edison, heeft ook LED de fittingen overgenomen en er LED-varianten van gemaakt. Deze maken meestal gebruik van COB of filament draden, wat de lampen ook het uiterlijk van een gloeilamp geeft. De LED-lampen met E-fittingen zijn alleen veel zuiniger dan gloeilampen of zelfs hun halogeen voorganger. Bespaar dus direct door uw schroef lampen te vervangen voor LED-lampen! Bij E-fittingen gaat dit gemakkelijk, omdat deze direct op 220-240V werken is er geen transformator nodig. De nieuwe LED-lamp kan direct in de oude fitting gedraaid worden.

Wilt u graag een andere lamp gebruiken dan de fitting die u nu gebruikt? Onze verloopfittingen bieden dan uitkomst; met deze adapters draait u een E14 lamp in een E27 fitting, of een E27 lamp in een GU10 fitting. Mocht u hier vragen over hebben, neem dan voor contact met ons op, we helpen u graag!

12V halogeenspots vervangen door LED

Ook uw 12V halogeenspots kunnen vervangen worden door LED-spots 12V. Bij deze lampen wordt een transformator gebruikt, deze zal ook vervangen moeten worden door een LED-trafo. Dit geldt voor onze GU5.3/MR16 lampen, de GU4/MR11 lampen en G4 lampen.

Nieuwe LED-spots

Gaat u geheel nieuwe verlichting plaatsen, dan kunt u het beste kiezen voor GU10 LED-verlichting. Deze LED-spots kunt u aansluiten op 220V zodat u verder geen trafo nodig heeft. Deze GU10 LED- lampen kunt u ook gebruiken als u nu MR16 halogeenlampen wilt vervangen voor LED. De GU10 lampen hebben namelijk dezelfde maat en passen in hetzelfde armatuur. U gaat dan nog meer vooruit op besparing omdat ook de transformator niet meer nodig is. U dient dan ook de fitting te vervangen voor een GU10 fitting.

Wat heeft u hiervoor nodig?

 • De LED-spot (eventueel dimbaar)
 • GU10 fitting waar de LED-spot in gedraaid wordt
 • Een LED-spot armatuur
 • Eventueel een LED-dimmer als u de LED-spots wilt laten dimmen. (U zult de fase aansnijdende LED-dimmer nodig hebben voor onze LED-spots)

De allerbeste optie voor het vervangen van uw halogeenspots zijn de volledig geïntegreerdeinbouwspots. Deze LED-spots zijn wat duurder in aanschaf en de lichtbron kan niet apart vervangen worden, maar verder heeft de geïntegreerde inbouwspot alleen maar voordelen. De LED-lampen hebben een langere levensduur en u krijgt hiervoor 5 jaar garantie. De inbouwspots komen inclusief driver die aangesloten kan worden op het stroomnet, wat de aansluiting extra makkelijk maakt. Bij Led Wereld zijn er ook inbouwspots met een afstandsbediening beschikbaar.

GU10 LED-spots dimmen

Wilt u uw GU10 LED-spotjes ook kunnen dimmen? Dat is ook mogelijk! Bij Led Wereld vind u ook LED-dimmers, waarmee de LED-spots heel mooi gedimd kunnen worden van 0% naar 100% zonder enige hapering. Let er op dat u dimbare LED-spots aanschaft, niet-dimbare LED-spots kunnen niet gedimd worden. In de volgende blogpost leggen we uit hoe u uw LED-dimmer kunt installeren.

Mocht u nog vragen hebben over het vervangen van uw halogeen spots naar LED, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op, wij helpen u graag!

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

6 reacties op “Halogeenspots vervangen door LED

 1. Roel Auwema zegt:

  ik heb in mijn keuken halogeen spotjes 12v 20w Gu4. er zijn een paar stuk. kan ik die vervangen door led spotjes? kunnen led spotjes samen met halogeen? bv 10 halogeen en 5 led?

 2. Adriaan zegt:

  Hallo,
  Ik heb in mijn zeilboot op dit moment halogeen lampjes G4 12v 10W zitten. Ik wil deze graag vervangen voor een LED oplossing. Wat heb ik hiervoor nodig? Ik hoor het graag!
  Groetjes,

  • Hedy zegt:

   Bedankt voor uw vraag.
   Om over te stappen naar Led, dient u alleen de huidige halogeentrafo te vervangen door een Led trafo 12V AC, en de spots om te wisselen door Led spots (G4).
   Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met onze klantenservice.

   Vriendelijke groet,
   Led Wereld

  • marieke oord zegt:

   Om wat voor halogeen gaat het? 12 volt of 220 volt? Bij een 12 volt heeft een Led trafo nodig en kan het eventueel in serie worden geschakeld. Bij 220 volt kunt u kiezen voor spots uit ons assortiment en deze worden altijd parallel geschakeld.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.ledwereld.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.0/10 gebaseerd op 11340 reviews.