×

Knipperende lampjes: oorzaken en oplossingen

Het gebeurt soms dat LED-lampen knipperen of onregelmatig branden. Dit kan in veel gevallen opgelost worden, maar dan moeten we wel eerst de oorzaak vinden. In dit artikel leest u verschillende oorzaken en oplossingen voor knipperende LED-lampen.

Oplossingen voor verschillende problemen

Hier zijn enkele mogelijke oplossingen voor specifieke problemen die knipperende lampen kunnen veroorzaken:

    • Probleem: Onjuiste dimmer voor LED-lampen

Oplossing: Gebruik een dimmer die specifiek geschikt is voor LED-lampen en zorg ervoor dat deze correct is geïnstalleerd.

    • Probleem: Fluctuaties in de stroomtoevoer

Oplossing: Sluit de lamp aan op een stabiel stroomnetwerk en overweeg het gebruik van een spanningsstabilisator.

    • Probleem: Defecte voedingskabel

Oplossing: Controleer de voedingskabel en vervang deze indien nodig.

    • Probleem: Verkeerde trafo voor LED-lampen

Oplossing:Gebruik een trafo die specifiek geschikt is voor LED-lampen en zorg dat deze correct geïnstalleerd is. Een Halogeentrafo kan niet gebruikt worden voor LED-lampen.

    • Probleem: Spot is niet dimbaar

Oplossing: Als u graag de lamp wilt dimmen, heeft u een dimbare lamp nodig met een dimbare trafo. Een dimmer toevoegen aan een niet dimbare lamp zorgt dat deze gaat knipperen, en zal niet goed dimmen.

Verkeerde dimmer

Dimbare LED-lampen moeten altijd gedimd worden op een LED-dimmer. Mocht u de spots hebben aangesloten op een halogeendimmer, is een verkeerde dimmer een veelvoorkomende oorzaak van knipperende LED-lampen. Het kan zijn dat u de LED-lampen heeft aangesloten op een halogeendimmer of op een LED-dimmer met een verkeerde dimtechniek (fase aansnijding/fase afsnijding).

  • Welke dimmer gebruikt u? Meestal is er een fase afsnijdende dimmer nodig, bij fase aansnijding of een gewone halogeen dimmer dimt de verlichting maar deels of knipperen de spots.
  • Knipperen ze in gedimde stand? Waarschijnlijk moet u uw dimmer beter afstellen. Lees in de handleiding van het product hoe dit moet of raadpleeg onze klantenservice als u onze LED-dimmer gebruikt..
  • Knipperen ze alleen wanneer de spots op maximale stand staan? Ook dan is het vaak een kwestie van de dimmer beter afstellen.

Fluctuaties in de stroomtoevoer

Een oorzaak voor knipperende LED-lampen kunnen fluctuaties in het elektriciteitsnet zijn. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer er verschillende ‘zware’ apparaten op dezelfde stroomgroep zijn aangesloten of als er lekstroom in het elektriciteitsnet zit. In het laatste geval gaat er telkens een beetje stroom verloren, waardoor de verlichting instabiel wordt. Door de isolatie van de bedrading te controleren en eventueel te repareren, kan dit probleem worden opgelost. Knipperende LED-verlichting kan worden voorkomen door geen grote andere apparaten op dezelfde elektriciteitsgroep aan te sluiten of door een stabilisator, zoals een LED-bypass, te plaatsen.

Overige aandachtspunten bij knipperende lampen

Verouderde of beschadigde bedrading kan ervoor zorgen dat lampjes gaan knipperen. Het is belangrijk om de bedrading regelmatig te controleren en indien nodig te vervangen. Daarnaast is het belangrijk om veiligheidsmaatregelen te volgen bij het omgaan met elektronische apparaten en elektriciteit. Schakel altijd de stroom uit voordat je verbindingen controleert of wijzigingen aanbrengt.

Mocht de oplossing van uw probleem hier niet tussen staan, twijfel dan niet om contact op te nemen met onze klantenservice. We staan graag voor u klaar!

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *