×

TL vervangen door LED-TL

tl buis vervangen voor led

TL buizen vervangen door LED-tl-buizen

Deze gids zal voor elk soort armatuur uitgebreid, door middel van stappenplannen, uitleg geven hoe TL-buizen vervangen kunnen worden door LED-buizen. In het kort komt het hier op neer: 1) in armaturen met starters dienen de starters verwisseld te worden door LED-dummy starters en vervolgens kan de LED-buis in de bestaande armatuur geplaatst worden. Het ombouwen is niet nodig en de TL-buizen kunnen dus één op één vervangen worden door LED-tl-buizen; 2) in armaturen zonder starters of armaturen met meerdere 60 cm TL-buizen (waar wel starters in zitten) zal er een aanpassing in de armatuur gedaan moeten worden. Hoe dat precies moet, leest u stap voor stap verder in dit artikel.

Inhoudsopgave

TL verlichting is de meest gebruikte vorm van het verlichten van grotere ruimtes zoals bedrijfshallen, werkplaatsen, kantoren en loodsen. Dat is niet verwonderlijk: door de hoge lichtopbrengst en het relatief lage energieverbruik is het tot voor kort de meest efficiënte verlichting geweest.

Daar is echter een eind aan gekomen door de komst van LED-verlichting. Door de zeer hoge efficiëntie (lichtopbrengst per Watt) van LED-verlichting kan er op eenvoudige wijze meer dan 60% energie bespaard worden. De investering in LED-tl-verlichting wordt dermate snel terugverdiend dat het vervangen van TL-D buizen alleszins gerechtvaardigd is.

starter Led

Hoe moet ik een TL buis vervangen door LED?

Bij het verwisselen van LED-tl-balken zult u als eerste moeten kijken of er gebruik wordt gemaakt van starters in de armaturen. Dit zijn de kleine knopjes die meestal aan het eind van de armatuur zitten, deze kunnen er uitgedraaid worden. De starter(s) zijn altijd vanaf de buitenkant zichtbaar. Vervolgens kunt u één van de stappenplannen hieronder gebruiken.

Belangrijk: Zorg ervoor dat de installatie na het vervangen van TL naar LED-tl-buizen voldoen aan NEN1010 of EN50160.

Direct beginnen met het vervangen van uw TL-lampen voor LED-verlichting? Bespaar tot 66% op uw energiekosten.

Direct beginnen met het vervangen van uw TL-lampen voor LED-verlichting? Bespaar tot 66% op uw energiekosten.

Bekijk onze LED-tl-Buizen

TL buizen vervangen in armaturen met starters

Dit zijn zijn de meest voorkomende armaturen. Waarschijnlijk flikkeren de TL buizen bij het inschakelen van de TL balken. Dit wordt veroorzaakt doordat er gebruik wordt gemaakt van een elektromagnetisch voorschakelapparaat(ballast) met starters. Dit voorschakelapparaat is het blok dat in de armatuur zit en niet direct zichtbaar is zonder de armatuur te openen.

Bij armaturen met TL buizen van 120 cm en 150 cm en bij armaturen met 1 TL buis van 60 cm of 90 cm, kunt u het volgende stappenplan volgen (u heeft geen gereedschap nodig bij deze methode):

 1. Zorg er altijd voor dat de elektriciteit uitgeschakeld is;
 2. Verwijder de oude TL buis. Dit kunt u doen door de TL buis een kwartslag te draaien en uit de voetjes naar beneden te schuiven;
 3. Draai alle starters uit de armatuur en plaats de dummy LED-starters;
 4. Zet de LED-tl-lampen in de voetjes van de armatuur (precies waar eerst de TL buizen zaten);
 5. Schakel de elektriciteit weer in en de LED-tl-verlichting zal direct werken.

TL vervangen door Led

Het uitschakelen van de elektriciteit kunt u doen door middel van een lichtschakelaar. Maakt u geen gebruik van een lichtschakelaar? Dan kunt u ook de specifieke elektragroep tijdelijk uitschakelen. Een kleine opmerking bij stap 3: De starters kunt u ook uit de armatuur halen door ze een kwartslag op zij te draaien. Bij oude TL armaturen kan dit wat kracht vereisen. Let op dat u de starter niet forceert. Draai vervolgens de nieuwe meegeleverde LED-starter op de plaats waar de oude starter zat.

Het ombouwen van de armatuur is niet noodzakelijk en de TL buizen kunnen dus één-op-één vervangen worden door LED-tl-buizen in het bestaande armatuur. Dit is de gemakkelijkste manier van energie besparen. In sommige gevallen loont het om het voorschakelapparaat (vsa) te verwijderen. Hoe dit werkt, lees u hieronder. Knipperen de LED-tl-buizen nog? Dit wordt opgelost door het vsa te verwijderen.

Verbruikt het voorschakelapparaat nog energie?

Normale TL buizen hebben een vsa nodig om goed te werken. Deze verbruikt extra energie naast de TL buizen. Dit is verschillend per lengte en aantal TL buizen, maar dit is gemiddeld zo’n 10% tot 20% van het totale energieverbruik. Bij LED-verlichting is dit vsa echter niet meer nodig. Uit verschillende tests blijkt dat door TL buizen te vervangen door LED het vsa geen energie meer verbruikt. Hierdoor is de besparing zelfs hoger dan 60% ten opzichte van conventionele TL verlichting.

Toch is het verstandig om het voorschakelapparaat te verwijderen (uit het stroomcircuit te halen). Ondanks dat het vsa geen energie meer verbuikt na het overstappen op LED-buizen, heeft het vsa nog wel effect op de levensduur van de LED-tl-buis. Het gaat er hierbij niet om dat het vsa fysiek uit de armatuur verwijderd wordt, maar dat deze uit het stroomcircuit gehaald is. Wij adviseren altijd om het vsa buiten werking te stellen.

Zal ik het voorschakelapparaat verwijderen?

Door de vsa om te leiden kunt u dus de levensduur van de LED-tl-lamp verlengen. De meeste mensen kiezen ervoor om het vsa te laten zitten, maar wij adviseren om hem toch te verwijderen. Zeker als u niet goed bij de armatuur kunt komen, zoals bij hoge plafonds waarbij een hoogwerker nodig is. Laten we het voorbeeld van een plafond van bijvoorbeeld 7 meter hoog nemen. In dit geval is het zeer kostbaar om één of een paar buizen te vervangen omdat hiervoor speciaal een hoogwerker gehuurd moet worden. Dan doet u er verstandig aan het vsa te verwijderen. Dit brengt iets hogere initiële vervangingskosten met zich mee, maar bespaart uiteindelijk veel meer dan het kost.

In oude TL armaturen zitten vaak condensatoren. Deze condensatoren zorgen ervoor dat de spanning tijdens het inschakelen van een TL buis niet te hoog wordt. Dit probleem speelt niet bij LED-tl-buizen en daarom is de condensator voor LED-tl-buizen niet meer nodig. Wij raden aan om de condensatoren te verwijderen, ook als u de VSA laat zitten. Voornamelijk bij grotere aantallen kan het laten zitten van condensatoren zorgen voor een hoog stroomverbruik doordat de powerfactor verlaagd wordt door de condensatoren. Bovendien kan het hoge stroomverbruik leiden tot hete bedrading wat brandgevaarlijk is.

Hoe moet ik het vsa verwijderen?

Dit kunt u doen op de volgende manier:

 1. Schakel de elektriciteit uit;
 2. Maak het gehele armatuur open. Hiervoor dient u eerst de TL buizen uit de armatuur te halen;
 3. In de armatuur ziet u een blok (het vsa) met 2 draden er naartoe zitten. Knipt u de draden door en verbindt deze met elkaar met behulp van bijvoorbeeld een kroonsteentje of lasdopje. De ballast zou u verder kunnen laten zitten of daadwerkelijk uit de armatuur halen. Verder hoeven er geen draden gewijzigd te worden. Zie ook het plaatje hierboven;
 4. Zet het TL armatuur weer in elkaar en de elektriciteit kan weer ingeschakeld worden.

Waarvoor dient een LED-starter?

Er zijn twee soorten LED-buizen. De ene soort is de dubbelzijdig gevoede LED-buis, die het fasedraad aan de ene kant heeft en de nuldraad aan de andere kant. Dit type LED-buis heeft geen LED-starters nodig doordat de bedrading door de buis loopt.

De andere soort is de enkelzijdig gevoede LED-buis. Deze LED-tl-balk heeft het fasedraad en de nuldraad aan één kant zitten en heeft een LED-starter nodig om te kunnen werken. Bij TL buizen loopt er namelijk een draad naast de lamp. Door de oude starter uit de armatuur te halen, wordt die draad onderbroken. De nieuwe LED-starter zorgt er voor dat de draad weer verbonden wordt.

Er loopt dus geen bedrading door de buis heen. Dit heeft als voordeel dat dit soort LED-tl-buizen veiliger is omdat de dubbelzijdig gevoede buizen warm kan worden, wat nadelig werkt op de bedrading. Bovendien zit er een extra zekering in de LED-starter. Alle LED-tl-lampen van Led Wereld zijn enkelzijdig gevoed. Bij het plaatsen van de enkelzijdig gevoede LED-tl-buizen maakt het niet uit aan welke kant van de armatuur de voeding van de LED-tl-buis zit (deze is te zien op de sticker op de LED-tl-buis).

Meerdere 60/90 cm buizen in één armatuur vervangen

Als u TL buizen wilt vervangen door LED-buizen in een armatuur met meerdere TL buizen van 60 of 90 cm zult u er niet aan ontkomen om een aanpassing uit te voeren in de armatuur. Er is wel een mogelijkheid om het gehele TL armatuur van meerdere 60 cm TL buizen te vervangen door LED-panelen, in dat geval hoeft u het TL armatuur niet te openen en de draden binnenin te wijzigen. Hierover later meer.

Het stappenplan hoe u dit TL armatuur moet ombouwen naar LED:

 1. Schakelt u de elektriciteit uit;
 2. Indien nodig, haal het rooster of de kap van de armatuur zodat u bij de buizen kunt;
 3. Haalt u de TL buizen en starters uit de armatuur;
 4. Maakt u het TL armatuur verder open zodat u het vsa (voorschakelapparaat) te zien krijgt;
 5. Past u de bedrading aan volgens het schema hieronder. Het komt er op neer dat er per buis twee draden aan één zijde aangesloten moeten worden. De andere kant heeft geen voeding nodig. Het bruine draad is het fasedraad en het blauwe draad is de nuldraad;
 6. Sluit u de armatuur en plaats vervolgens de LED-tl-buizen 60 cm. Omdat de buizen eenzijdig gevoed zijn, is het van de belang dat de voeding aan de goede kant zit, dit kunt u aan de hand van de sticker op de LED-tl-balk zien;
 7. Zet u de kap/het raster weer op zijn plaats en schakelt u de elektriciteit in.


60 cm TL buis vervangen door Led TL

TL buizen vervangen in armaturen zonder starters

In armaturen zonder starters wordt er gebruik gemaakt van hoogfrequente TL verlichting. Deze verlichting is al iets zuiniger dan conventionele TL verlichting(met starters) waardoor de besparing iets lager is. Toch wordt er meestal wel een besparing van minstens 50% gehaald. Hoogfrequente TL verlichting(zonder starters) wordt af en toe namelijk ook nog gebruikt ter vervanging van de conventionele TL verlichting(met starters).

Heeft u één of meerdere armaturen zonder starters? Dan zult u een kleine aanpassing moeten doen om de LED-tl-verlichting goed te laten werken. Als u dit niet doet, zullen de LED-lampen zichtbaar flikkeren Gebruik het volgende stappenplan voor het ombouwen van de armaturen naar LED:

 1. Schakel eerst de elektriciteit uit.
 2. Indien u een armatuur met kap/raster heeft, haal deze van de armatuur af en haal de TL verlichting uit de armatuur. Dit kunt u doen door de buizen een kwartslag te draaien en uit de voetjes te halen.
 3. Open de armatuur zodat u de vsa(het blok in de armatuur) en de draden te zien krijgt.
 4. Hieronder vind u het schema van de armatuur met alle draden. Sluit de draden aan volgens het schema.
 5. Zorg er voor dat er bij elke LED-tl-buis twee draden op één voetje gezet worden. Het maakt niet uit aan welke kant van het voetje het fasedraad en aan welke kant de nuldraad zit. Het komt er dus op neer dat één voetje voorzien is van 2 draden en een voetje zonder draden.
 6. Zodra alle draden op de goede plek zitten kunt u de armatuur weer sluiten en de LED-buizen kunnen geplaatst worden. Let op: het is belangrijk om de sticker op de LED-tl-buizen aan de kant van de draden te zetten! Anders kan er kortsluiting ontstaan.
 7. Schakel de elektriciteit weer in en de LED-verlichting zal direct werken.

schema Led TL buis vervangen

LED-panelen

Zoals u ziet zijn er wel wat acties nodig om de LED-verlichting te laten werken in armaturen met meerdere buizen van 60 cm. Vaak zijn dit armaturen die in systeemplafonds worden gebruikt. In de meeste armaturen zitten 4 buizen van 60 cm. Voor deze armaturen hebben wij een betere oplossing: LED-panelen.

LED-panelen zijn LED-lampen die speciaal gemaakt zijn om 60×60 TL armaturen (4 buizen van 60 cm) en 30×120 TL armaturen (2 buizen van 120 cm) te vervangen. Dit betekent dus dat het ombouwen van armaturen niet meer nodig is. Vooral bij grotere ruimtes zoals kantoren is dit een groot voordeel. Het ombouwen van armaturen kost namelijk nogal wat tijd, terwijl het gehele armatuur vervangen door LED-panelen doorgaans een stuk sneller gaat waardoor de vervangingskosten een stuk lager liggen.

Nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden voor LED-panelen? Kies voor de ultieme verlichting voor op kantoor.

Nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden voor LED-panelen? Kies voor de ultieme verlichting voor op kantoor.

Bekijk onze LED-panelen

TL armaturen worden meestal gevoed met een normale stekker of een Wieland-aansluiting. De LED-panelen kunnen worden geleverd met deze aansluitingen waardoor het een kwestie is van de oude stekker er uit en de nieuwe stekker er in. Zo wordt de besparing snel gerealiseerd en zijn de installateurs ook niet lang bezig met het vervangen.

Niet alleen de snellere en eenvoudigere vervanging is een voordeel van LED-panelen. Ook is het zo dat er flikkervrije LED-panelen beschikbaar zijn. Normale TL verlichting (en vaak ook LED-verlichting) knippert op een hoog tempo. Dit gaat zo snel dat het niet waar te nemen is door onze ogen. Echter merken onze hersenen dit wel op en dat kost (onbewust) moeite om te verwerken. Daarom is het vooral bij langere blootstelling (zoals in kantoren) van belang om hier aandacht aan te schenken. Ook het concentratievermogen wordt door gebruik van flikkervrije LED-panelen verbeterd.
Door de mooie witte rand die naadloos aansluit op het systeemplafond ziet de LED-paneel verlichting er strak uit. Veelal worden LED-panelen als een grote vooruitgang gezien ten opzichte van TL armaturen wat het design en de uitstraling betreft.

Kleur LED-verlichting

TL verlichting wordt gebruikt in verschillende kleuren. Van extra warm-wit voor zeer sfeervolle ruimtes zoals gezellige winkels tot de daglicht TL buizen voor in werkplaatsen en magazijnen. Voor elke toepassing is er passende LED-tl-verlichting. LED-tl-buizen zijn namelijk beschikbaar in drie verschillende kleuren:

 • Warm-wit (830)
 • Neutraal-wit (840)
 • Koud-wit (daglicht, 865)

Dit betekent dat u in alle gevallen exact dezelfde kleur kunt behouden als de huidige TL verlichting. Bovendien is de kleurenechtheid van de LED-buizen hoog (CRI >80). Dit is gelijk aan conventionele verlichting waardoor u ook hierin niet inlevert wat kwaliteit betreft.

Conclusie

Overweegt u om over te stappen op LED-tl-verlichting? U ziet dat het vervangen in de meeste gevallen niet moeilijk hoeft te zijn! Heeft u advies nodig welke LED-tl-buizen u nodig heeft? Wij helpen u graag met de overstap op LED! Neem geheel vrijblijvend contact met ons op of vraag een offerte aan.

Omdat het vervangen van TL verlichting soms een technische aangelegenheid is, helpen wij u hier graag mee. Door het gehele pakket van levering tot en met de installatie uit te besteden heeft u geen zorgen meer over de overstap naar LED en kunt u direct beginnen met besparen! Neem gerust contact met ons op voor de mogelijkheden.

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

96 reacties op “TL vervangen door LED-TL

 1. Patrick Blokker zegt:

  Beste,
  Graag zou den wij een prijs willen weten, voor het vervangen van conventionele tl buis van 30 watt naar een led buis van dezelfde lengte.
  Graag ook even aangeven wat de branduren zijn van deze led verlichting, en of er nog een garantie word gegeven op de brand uren.
  Met vriendelijke groet,
  TSWG Patrick Blokker

  • William - Led Wereld zegt:

   Beste Patrick,
   Een TL buis van 30 Watt is 90 cm lang. Hiervoor hebben wij Led TL buizen die de TL buizen kunnen vervangen.
   Ik heb je hierover ook een mail gestuurd.
   Vriendelijke groet,
   William – Led Wereld

 2. Michel brouwer zegt:

  Doen jullie zelf ook aan installatie? Ik zoek namelijk Led TL buizen van 150 cm. Ik zoek verlichting voor hoger plafond, dus de helderheid moet goed zijn.
  Vriendelijke Groeten
  Michel

 3. William - Led Wereld zegt:

  Beste Michel,
  Wij hebben Led TL buizen die uw TL-D buizen 1 op 1 vervangen zonder aanpassing in het armatuur als er starters in de armaturen zitten.
  Onze Led TL buizen Pro versie zijn zeer geschikt voor hoge plafonds tot 8 meter.
  Wij kunnen de installatie van Led TL buizen doen, ook als het armatuur aangepast moet worden.
  We hebben u ook een mail gestuurd.
  Vriendelijke groet,
  William – Led Wereld

 4. Cornelis Numan zegt:

  In het stappenplan voor een armatuur met starter staat bij punt 4: “leid het elektromagnetisch voorschakelapparaat om” . Ergens anders staat dat je alleen de starters er alleen maar hoeft uit te halen.
  Geen idee wat een eletromagnetisch voorschakelapparaat is en waar het zich bevindt in het armatuur. Kunt u dat aub uitleggen?
  Vr groet Cornelis Numan

  • William - Led Wereld zegt:

   Beste Cornelis,
   In het armatuur zit een blok wat het voorschakelapparaat of ballast heet. Dit blok is niet meer nodig bij de nieuwe Led TL buizen, maar heeft nog wel effect op de levensduur van de Led TL lamp. Daarom kunt u overwegen deze te verwijderen. Het is alleen niet noodzakelijk, de Led TL buizen zullen ook prima werken door alleen de starters te verwijderen.
   Vriendelijke groet,
   William – Led Wereld

 5. Henk zegt:

  Beste,
  Het is lovenswaardig dat u achtergrond informatie verschaft over het vervangen van TL buizen.
  Zelf ben ik elektronicus en begrijp dat deze materie voor mensen lastig zo niet moeilijk is.
  Daarom is het belangrijk dat de informatie juist is. Ik heb wat opmerkingen tot verbetering in deze voor u. Met name in de situatie van het Elektronisch vsa.
  Direkt onder de tekening van de nieuwe situatie schrijft u: Zorg er voor dat er bij elke TL buis een draad naar de ene kant en een kant (moet draad zijn) aan de andere kant van elke Led TL buis gezet wordt.
  Dit verhaal is tegenstrijdig met de tekening van de nieuwe situatie!
  Verder adviseert u het elektronisch voorschakelapparaat te verwijderen omdat dit de levensduur fan de Led lamp bevorderd. Het is veel gemakkelijker om dit te laten zitten en alleen de bedrading ervan los te halen en dus niet aan te sluiten.
  Zelf heb ik een projekt voor de boeg voor een stichting waar 11 armaturen met elk 2 TL buizen vervangen dienen te worden. Deze hebben nu elektronische vsa´s. Benieuwd naar uw reaktie…
  met vriendelijke groet

  • William - Led Wereld zegt:

   Beste Henk,
   Bedankt voor uw nuttige reactie. Er waren inderdaad een aantal foutjes ingesloten en ik heb ze maar direct gecorrigeerd. Het vsa kan inderdaad gewoon blijven zitten, als deze maar niet meer aangesloten is, dan is het goed.
   Wij zullen u mailen over het project.
   Vriendelijke groet,
   William – Led Wereld

   • Rob Weijers zegt:

    Beste, moet er nu een draad aan elke kant van de lamp komen of aan een kant 2 draden en de andere kant geen? Heb straks nl het schema gevolgd en de stop vloog eruit 🙁 Ben dus even aan het zoeken wat nu juist is…

    • William - Led Wereld zegt:

     Beste Rob,
     Er moeten 2 draden aan één kant en de andere kant geen draden. Waar u wel op moet letten is dat de voeding van de Led TL buis aan de kant van de 2 draden komt. Dit kunt u zien aan de sticker op de buizen, deze zit op de kant van de voeding.

     Vriendelijke groeten,
     William – Led Wereld

 6. Beerendonk zegt:

  Hallo,
  Ik wil een t8 buis vervangen door led.
  In de armatuur zit geen starter, dus volg ik uw aanwijzing en bij “ tlbuizen vervangen met armatuur zonder starter”.
  Alles is heel duidelijk, maar:
  Welke type led buis moet ik kopen, welke kant van de buis moet worden aangesloten op 230 Volt en welke kant is loos? Is dat te herkennen?

  • William - Led Wereld zegt:

   Beste,
   U heeft de buis nodig die dezelfde lengte heeft als uw huidige TL buis. De Led TL buizen die uw TL buis kunnen vervangen zijn deze.
   Op de Led TL buis zit één sticker met een pijl, dit is de kant met de voeding, de andere kant is loos. Zet dus de stroom op de kant met de sticker.
   Vriendelijke groet,
   William – Led Wereld

 7. R.Baksteen zegt:

  goede morgen , middag of avond.
  heb 3 st. 1500 mm. besteld en in goede orde ontvangen. Deze woorden in een nieuwe situatie direct op 225 v aangesloten. heb begroepen dat het belangrijk is de 0 en fase op de juiste wijze aan te sluiten maar kan daar op de buis zelf geen aanwijzing voor vinden. hoe voorkom ik fouten?

  • William - Led Wereld zegt:

   Beste,
   Als u er voor zorgt dat de plus en de min(225v zoals u zegt) op de kant waar de sticker zit, dan gaat het goed. Het maakt niet uit aan welke kant de plus en aan welke kant de min komt.
   Het is wel belangrijk dat de Led TL buis wordt aangesloten aan de kant van de sticker en niet de andere kant.
   Vriendelijke groet,
   William – Led Wereld

 8. Kees broers zegt:

  Hallo .
  Ben op zoek naar led tl 150cm voor magazijn /werkplaats hoogte 3,5 m
  Kunt u mij advies geven Wat te doen bij bij dubbele bakken met starters te vervangen
  Tevens enkele in lijn 150 cm voor Hal / schuur 8 m hoogte
  Het gaat om +/- 100 stuks

  • William - Led Wereld zegt:

   Beste Kees,
   In armaturen van 150 cm met 2 TL buizen kunnen de lampen één op één vervangen worden. Dit betekent dat het een kwestie is van beide TL buizen vervangen door Led TL buizen en beide starters vervangen door de meegeleverde Led dummy starters. Wij hebben voor de Led TL buizen zowel de normale versie als de Pro versie. De Pro versie raden wij aan te gebruiken bij plafonds boven de 3 meter. Verder hangt de kleur of van welke TL buizen er op dit moment gebruikt worden. De meest gebruikte kleuren voor in magazijnen/werkplaatsen zijn neutraal-wit en koud-wit(daglicht wit).
   Wij zullen ook contact met u opnemen om verder advies te geven en een offerte uit te brengen.
   Vriendelijke groet,
   William – Led Wereld

 9. E. Beijl zegt:

  Beste,
  Wil 2 TL buizen van 60 cm in 1 armatuur vervangen door Led TL buizen. Volgens tekening en tekst dienen starters en VSA verwijderd te worden. Deze zijn niet meer nodig. De tekening in nieuwe situatie is duidelijk. Echter in uw leveringsprogramma wordt gesproken van Led TL buizen waar gratis een starter wordt bijgeleverd. Waar moet deze dan geplaatst worden?

  • William - Led Wereld zegt:

   Beste,
   Als u de starters en het vsa verwijdert, dan heeft u de Led starters niet meer nodig.
   De Led TL buizen zijn namelijk direct aangesloten op 230V en daar hoeven de led starters niet meer tussen gezet worden.
   Vriendelijke groet,
   William – Led Wereld

 10. Floris zegt:

  Beste William,
  Ik heb een TLD 18W van 590 mm en deze wil ik vervangen voor een LEDTL. Ik zie overal bij de LEDTL’s lengten van 600 mm, dat gaat dan niet passen denk ik. Weet je hoe dit zit?

  • William - Led Wereld zegt:

   Beste Floris,
   Onze Led TL buizen van 60 cm zijn precies 60 cm. Hiermee zijn wel de pinnetjes meegerekend, zonder de pinnetjes is de totale lengte 58,5 cm om precies te zijn. Ik denk dat het dan wel past, als de pinnetjes maar 13 mm van elkaar zitten, dan moet het goed komen.
   Mocht je er niet uitkomen, stuur gerust een mailtje naar: [email protected]
   Vriendelijke groet,
   William – Led Wereld

  • William - Led Wereld zegt:

   Beste,
   Er komt wel een plus en min het armatuur binnen, maar de plus en de min kunnen inderdaad omgedraaid worden, dat maakt verder niets uit voor de werking van de Led TL lampen.
   Vriendelijke groet,
   William – Led Wereld

 11. Leo van Wijk zegt:

  Ik heb twee armaturen met dubbele TL D ( 120 ) – dus ik verander de starters, en dan maakt het niet uit hoe ik de enkelzijdige LED lampen plaats ? ( gewoon indraaien, klaar is Kees. )

  • William - Led Wereld zegt:

   Beste Leo,
   Dat klopt helemaal! Ondanks dat de Led TL buizen niet symmetrisch zijn, maakt het helemaal niets uit aan welke kant de voeding erin zit.
   Dus het is inderdaad een kwestie van de starters vervangen en daarna de nieuwe Led TL buizen erin te plaatsen!
   Vriendelijke groeten,
   William – Led-tl-wereld

  • William - Led Wereld zegt:

   Beste Jan,
   Wij hebben standaard geen Led TL buizen van 180 cm in ons assortiment.
   Wij kunnen hier wel aan komen, alleen kunnen we dat alleen vanaf 50 stuks doen.
   Vriendelijke groet,
   William – Led Wereld

 12. Jaap Drost zegt:

  Wij zijn op zoek naar Led buizen die onze TL-D 58W/840 kan vervangen. hebt u die? ongeveer 80 stuks nodig voor een plafond van 5 meter hoog.

  • William - Led Wereld zegt:

   Beste Jaap,
   Onze Led TL buis 150 cm neutraal-wit Pro is uitermate geschikt om uw TL buizen te vervangen. Deze Led TL buis past precies in het armatuur en de kleur is tevens exact gelijk aan de huidige TL buizen. Voor 80 stuks ontvangt u een staffelkorting van 12%, wij hebben u tevens een offerte per mail verstuurd.
   Vriendelijke groet,
   William – Led Wereld

 13. Custers zegt:

  Geachte heer William,
  Ik heb een TL bak met 2 buizen van 18watt,1 buis is defect, wil ik vervangen door een Led buis.De ander TL buis,is nog goed en wil ik nog niet vervangen.
  Kan dit zonder problemen

  • William - Led Wereld zegt:

   Beste,
   Op dit moment heeft u dus een TL bak met 2 TL buizen van 120 cm. Als u een armatuur met starters heeft, dan is het mogelijk om de defecte buis te vervangen door Led en de andere te laten hangen. Zorg er dan voor dat de juiste starter vervangen wordt door de meegeleverde Led starter.
   Het kan alleen niet uit om de andere TL buis niet te vervangen door Led. Omdat u toch al een Led TL buis aan zou schaffen, is het veel voordeliger om ook de TL buis die het nog doet te vervangen.
   Bovendien zou het kunnen dat het licht van de Led TL buis een klein beetje afwijkt(bijvoorbeeld dat de Led TL buis een stuk meer licht zou kunnen geven) wat er ook minder mooi uit zou zien.
   Vriendelijke groet,
   William – Led Wereld

  • William - Led Wereld zegt:

   Beste Marijke,
   Als de armaturen waar de TL buizen starters bevatten, dan is het een kwestie van de TL buizen en starters verwijderen en vervolgens kunt u de aangeschafte Led buizen en de meegeleverde Led starters in de armaturen plaatsen.
   De Led buizen en starters hebben exact dezelfde maat als de oude TL buizen en starters waardoor die gemakkelijk in het armatuur te plaatsen zijn.
   Mochten er geen starters in de armaturen zitten, dan kunt u het schema volgen onder “3. armaturen zonder starters”.
   Wij zullen u ook een mail sturen.
   Vriendelijke groet,
   William – Led Wereld

 14. josbalkers zegt:

  Beste,
  Zijn de LED buizen op deze site vervangbaar voor zowel oude TL buizen met conventionele VSA’s als elektronische VSA’s?
  Als de lichtbundel draaibaar moet zijn voor mijn armatuur, passen dan de buizen, zijn deze ook draaibaar? (LED geeft tegenover normale TL buizen niet 360° licht)

  Bij voorbaat dank,
  Jos Balkers

  • William - Led Wereld zegt:

   Beste Jos,
   Onze Led TL buizen zijn inderdaad vervangbaar voor zowel conventionele VSA’s(dus met starter) als elektronische VSA’s(zonder starter).
   Hierboven in deze blogpost kunt u precies lezen hoe de buizen vervangen dienen te worden.
   De Led TL buizen die wij in ons assortiment hebben, zijn niet draaibaar ten opzichte van de voetjes. Dus dat betekent dat ze alleen naar beneden schijnen als het armatuur aan het plafond hangt of opzij schijnen als het armatuur aan de wand is gemonteerd is. De Led TL buizen in ons assortiment hebben wel een brede lichtbundel van 180°.
   Vriendelijke groeten,
   William – Led Wereld

   • josbalkers zegt:

    Beste William,
    hartelijk bedankt voor uw antwoord. Voor onze hallen hebben we namelijk nieuwe buizen nodig. In een paar van de kantoorpanden zitten echter TL buizen met elektronische VSA’s erin. Wat zijn uw aanbevelingen bij hallen met een plafondhoogte van ongeveer 8 meter en welke voor normale bureaukamers?

    Bij voorbaat dank,
    Jos Balkers

    • William - Led Wereld zegt:

     Beste Jos,
     Voor de hallen met een plafond van rond de 8 meter, raad ik aan om onze Led TL buis Pro te nemen. Deze hebben namelijk een hogere lichtopbrengst dan de normale versie(25% meer) terwijl het verbruik van de Led TL buis Pro niet hoger is.
     Voor een dergelijk hoog plafond, zou ik wel aan willen raden om de lichtopbrengst op de vloer wel te testen alvorens over te stappen voor de complete hal. Dit omdat het vergelijken in lichtopbrengst niet eenvoudig met het aantal lumen gaat. In de praktijk hangt dit namelijk af van vele factoren waaronder de kwaliteit van de reflectiekappen.

     Voor de TL buizen met elektronische VSA’s in de kantoorpanden zou ik onze Led panelen 60×60 aan willen raden. Deze panelen kunnen de gehele TL armaturen vervangen. Dit heeft niet alleen als voordeel dat het er strak uitziet, vaak is het ook vervangen ook nog goedkoper dan met Led TL buizen omdat er anders veel meer werk in zit.
     Mocht u graag verder advies ontvangen, dan helpen wij u graag verder.
     Vriendelijke groeten,
     William – Led Wereld

 15. bastiaansen zegt:

  wanneer ik een omgebouwde tl met aan een zijde de voeding aangesloten heb en daarna de led lamp niet op de juiste manier er in doe dan gaat de led lamp stuk en springt de zekering in de meterkast stuk.
  hoe komt dit?

  • William - Led Wereld zegt:

   Beste,
   Onze Led TL buizen zijn enkelzijdig gevoed. Dat betekent dat de voeding van de buis aan één kant zit, dus zowel de plus als min. Aan de andere kant zijn de pinnetjes doorverbonden in de buis zodat het stroomcircuit rond is wanneer het oude TL armatuur niet omgebouwd wordt. Alleen als het TL armatuur wel omgebouwd is, en de kant zonder voeding zit aan het lichtnet(dus de buis zit verkeerd om), dan ontstaat er kortsluiting doordat de plus en min direct met elkaar verbonden zijn.
   Vervolgens springt de zekering er uit. In principe is de buis dan niet stuk omdat de voeding aan de andere kant zit.
   Vriendelijke groeten,
   William – Led Wereld

 16. MarcB zegt:

  ik heb een armatuur met twee tl’s. Die werken omdat de starters de doorverbinding doen van het circuit. Als ik ze nu vervang door led tl’s en de vsa weghaal, dan heb ik nog steeds iets nodig om die doorverbinding die de starters nu realiseren te maken. Kan ik daarvoor effectief de led starters gebruiken? Zonder dat de VSA’s nog worden gebruikt??

  • William - Led Wereld zegt:

   Beste Marc,
   Bij onze Led TL buizen krijgt u ook Led starters meegeleverd. Deze Led starters zorgen ervoor dat het circuit rond is en bovendien zit er ook nog een zekering in de Led starters voor meer veiligheid. Als uw buizen 120 cm of 150 cm zijn, dan is het alleen een kwestie van de buizen en starters te vervangen en u bent klaar. In dit geval verbruikt het VSA geen energie meer. Als u buizen van 60 cm of 90 cm heeft, dan zult u het armatuur moeten herbedraden omdat de TL buizen in serie geschakeld zijn. Dan komen de Led TL buizen direct op 230V en hoeven de Led starters niet meer gebruikt te worden.
   Vriendelijke groeten,
   William – Led Wereld

 17. S.Wolff zegt:

  Ik wil mijn in serie geschakelde TL buizen vervangen met 90 cm LED buizen. Ik heb twee starters en twee aan en uit knoppen. Hoe verhouden plus en min zich met fase en nul. Ik snap het niet. Is fase hetzelfde als plus en nul gelijk aan min en welke kleur draad hoort bij wie? Waar zit de sticker aan de kant van min/nul of andersom.
  Kunt U dat verduidelijken.
  harteleijke groet,
  S.Wolff

  • William - Led Wereld zegt:

   Beste,
   Het plus-draad is een andere naam voor het fasedraad en min staat voor nul. Bij Led TL buizen maakt het niet uit welke kant op de fase is aangesloten en welke kant de nul.
   Normaliter is een fasedraad bruin van kleur en het nuldraad is blauw. Echter wordt er ook gebruik gemaakt van schakeldraad, deze is namelijk zwart.

   Verder is het wel heel belangrijk om de kant van sticker op de buis aan de kant van de draden(de voeding) te zetten. Als het namelijk verkeerd om is(dus de kant zonder sticker aan de kant monteren waar de draden zitten, is fout!) gemonteerd, kan er kortsluiting ontstaan. De buis zal dan niet direct defect zijn maar het niet leuk om dat mee te maken natuurlijk.

   Vriendelijke groeten,
   William – Led Wereld

 18. Peter Adamse zegt:

  IK wil de Tl balken onder de kastjes in de keuken boven het aanrecht vervangen door led tl balken.
  Er zij 3 armaturen aan elkaar gekoppeld met een wieland koppelkabel. 2 armaturen voor 90 cm tl balk (30W) 827 kleur. en 1 armatuur voor 72 cm tl balk (16W) 835 kleur.

  Ik zie dat ik de 2 lampen van 90 cm kan vervangen door led 830 kleur. Echter zie ik geen led lampen van 72 cm. Kan ik gewoon de oude tl balk laten zitten in combinatie met de led lampen?

  Met vriendelijke groet,

  • William - Led Wereld zegt:

   Beste Peter,
   De TL buizen van 90 cm kunnen inderdaad zonder meer vervangen worden. Als er een starter in zit, is het alleen een kwestie van de starters vervangen en de TL buizen verwisselen met Led TL buizen en u bent klaar.
   De kleur zal wel ietwat minder warm zijn dan de huidige TL buizen.
   Wij hebben inderdaad geen TL vervanger in de lengte 72 cm. Wel kunt u de 2 TL buizen van 90 cm vervangen en de TL buis van 72 cm laten zitten.

   Vriendelijke groeten,
   William – Led Wereld

 19. Leo zegt:

  Beste William, Ik wil TL buizen vervangen in een nood verlichtingsarmatuur met 2 tl lampen. In dit armatuur zit een accu die stroom levert als deze uitvalt. Er zitten electronische starter VSA in wat moet ik in dit armatuur veranderen om alles weer naar behoren te laten werken als nood verlichting.
  Graag een advies.

  • William - Led Wereld zegt:

   Beste Leo,
   Normaliter dient u het schema “TL buizen vervangen in armaturen zonder starters” te gebruiken. Maar omdat er gebruik wordt gemaakt van een accu in de armatuur, kan ik zo niet beoordelen of het dan goed gaat. Zou u misschien een mail kunnen sturen zodat ik de situatie kan beoordelen? Dit mag naar: [email protected]

   Vriendelijke groeten,
   William – Led Wereld

  • William - Led Wereld zegt:

   Beste joop,
   Wij hebben zelf helaas geen dimbare Led TL buizen, deze komen niet zo vaak voor. Wel kunt u ze vinden bij andere leveranciers door bijvoorbeeld te googelen naar “dimbare Led TL buizen”.
   Zorg er dan voor dat u een bijpassende Led dimmer aanschaft, want niet alle dimmers zullen waarschijnlijk werken op de Led TL buizen.
   Wij zouden u wel de waterdichte armaturen kunnen leveren waar de dimbare Led TL buizen in passen.
   Mocht u dat graag willen, kunt u aan ons laten weten of u waterdichte armaturen met 1 of met 2 buizen per armatuur graag zou willen?

   Vriendelijke groeten,
   William – Led Wereld

 20. Jan Smid zegt:

  Goede dag. Kunnen TL lampen in campers ook door LED vervangen worden? Deze zitten in een 12 Volt circuit. Ik zie eigenlijk nooit starters, wel een printje en de buisjes zijn vaak slechts aan één kant met twee draden aangesloten. Meestal gaat het om 8 Watt buizen en daar zie ik nog geen LED uitvoering van. Ik wil nu een starterloze 18 W (60 cm) vervangen, maar het armatuur openen is in een camper nogal een onderneming. Kan ik de gok nemen?
  Overigens dank voor alle info op de site.

  • William - Led Wereld zegt:

   Beste Jan,
   De Led TL buizen die wij in ons assortiment hebben, werken allemaal op 230 Volt. Dit namelijk bij verre de meest gebruikte spanning.
   Als u de 60 cm buis die op 12 Volt zit, wilt vervangen door Led, dan verwacht ik dat dit helaas niet gaat werken.

   Misschien dat het kan helpen door te zoeken op “Led TL buis 12V” en mogelijk dat er wel andere leveranciers zijn die het artikel aanbieden.
   Mocht u niks kunnen vinden, misschien is het dan een optie om het hele armatuur te vervangen door Led als dit mogelijk is. Als het een geïntegreerd TL armatuur is, dan is dat natuurlijk lastig.

   Vriendelijke groeten,
   William – Led Wereld

 21. F.C.v.d.Meer zegt:

  is een led buis simpel met een ohm meter door te meten of het nog goed is.
  heb van de 4 aangeschafte buizen ,bij een bouwmarkt , er twee die niet werken.
  alles is in hetzelfde armatuur uitgeprobeerd en op de juiste manier in gedraai.

  • William - Led Wereld zegt:

   Beste,
   U zou inderdaad een Ohm meter kunnen gebruiken om te testen of de Led buizen het inderdaad niet doen.
   Dan zou u de draden van de driver naar de Led strip vooral even moeten testen. Meestal is het namelijk de driver die niet meer werkt.
   Alleen is dit klusje niet zo gemakkelijk omdat de draden in de buizen zitten waardoor u er waarschijnlijk lastig bij kunt.
   Als het wel zou lukken, let er dan wel op dat u gelijkspanning gebruikt want de Led strip zelf werkt altijd op gelijkspanning.

   De buizen zelf werken wel op wisselspanning, de driver zorgt ervoor dat de stroom omgezet wordt in gelijkspanning.

   Vriendelijke groeten,
   William – Led Wereld

 22. Antonio zegt:

  Beste onder mijn keukenkast hangen 2 TL armaturen met telkens 1 TL buis , eentje van 70cm en 1 van 120cm. Zou die willen vervangen door led buizen.Bestaan er led buizen van 70cm?

  • William - Led Wereld zegt:

   Beste Antonio,
   Led TL buizen van 70 cm, of misschien 72 cm, zijn mogelijk niet verkrijgbaar omdat deze lengte niet zo vaak voorkomt. Zelf hebben wij geen Led TL buizen in deze lengte, maar mogelijk zijn er wel andere aanbieders.
   Mogelijk kunt u wel een aanbieder vinden door te googelen op “Led TL buis 72 cm”.
   De TL buis van 120 cm kunt u natuurlijk wel vervangen door een Led TL buis.

   Vriendelijke groeten,
   William – Led Wereld

 23. A. Heemsbergen zegt:

  L.S., ik wil een 13W Tl-buis vervangen door een LED buis. De lengte v/d Tl-buis is 45 cm. Deze zie ik niet in uw assortiment zitten…. (?)

  • William - Led Wereld zegt:

   Beste,
   Daar heeft u helemaal gelijk in. Led TL buizen in deze lengte hebben wij inderdaad niet in ons assortiment.
   deze Lengte komt namelijk niet zo vaak voor.

   Misschien kunt u wel een andere aanbieder vinden door te zoeken op: “Led TL buis 45 cm”.

   Vriendelijke groeten,
   William – Led Wereld

  • William - Led Wereld zegt:

   Beste Adriaan,
   Deze lengte hebben wij op dit moment in ieder geval niet in ons assortiment. Als ik het zo naga, ziet het er naar uit daar er op dit moment niet/amper aanbieders zijn van deze lengte.
   Heeft u een groter aantal van deze buisjes nodig of betreft het slechts enkelen? Anders zijn wij bereid om te kijken of wij deze lengte Led TL buizen kunnen aanbieden.

   Vriendelijke groeten,
   William – Led Wereld

 24. erik zegt:

  ik wil over schakelen naar led tl
  van alle 2 buizen is de vsa defect deze 2 wil ik dus er uit halen en door verbinden
  maar wat moet ik met de condensator doen

  • William - Led Wereld zegt:

   Beste Erik,
   De condensator zorgt ervoor dat er minder verstoring komt op het lichtnet. Dit is van belang indien er veel TL buizen gebruikt worden.
   Als u Led TL buizen gaat gebruiken, is de condensator niet meer nodig. U kunt de Led TL buizen rechtstreeks op 230V zetten.

   Vriendelijke groeten,
   William – Led Wereld

 25. Remko de Jong zegt:

  Hallo;
  Ik heb in de garage van onze ijsvereniging 3 TL armaturen met ieder 1 buis hangen welke op 1 schakelaar zitten. Nu wil ik deze vervangen voor LED. De eerste bij de deur met een bewegingsmelder kan ik deze dan alle 3 zo schakelen dat ze gelijktijdig gaan branden? Graag zie ik van u een antwoord tegemoet.

  • William - Led Wereld zegt:

   Beste Remko,

   De 3 TL armaturen kunnen zeker op 1 bewegingssensor gezet worden. Zorg ervoor dat de lampen parallel geschakeld worden.
   Zodra er beweging gedetecteerd zal worden, zullen de 3 TL armaturen allen tegelijk inschakelen.

   Vriendelijke groeten,
   William – Led Wereld

 26. S de Haan zegt:

  Goedendag ik heb 15 tl buizen en als ik die wil vervangen in Led tl buizen hoeveel zijn dan de kosten waar ik op rekenen kan als u ze ook plaatst is geen hoog plafond je kunt er met een trapje bij!

  • William - Led Wereld zegt:

   Beste Sjoerd,
   Dit is afhankelijk van de lengte van de Led TL buis die je nodig hebt.
   Voor Led TL buizen onder de 3m plafondhoogte kun je prima de normale versie gebruiken welke onder de € 10 zijn.
   Bovendien krijg je ook nog staffelkorting als je 15 stuks neemt.
   Ik zal ook even contact met je opnemen per mail.

   Vriendelijke groeten,
   William – Led Wereld

 27. Tony Schildermans zegt:

  Beste William, ik wil ledtubes gebruiken als indirrecte verlichting ( 4 buizen achter elkaar = 4,8 m). Deze lampen moeten in een houten koker liggen. Hoe zit het met de warmteafgave, is dit veilig ?

  • William - Led Wereld zegt:

   Beste Tony,

   Zoals u inmiddels weet, kan Led niet goed tegen warmte. Daarom is een goede warmteafvoer van groot belang.
   Onze Led TL buizen zijn gemaakt van aluminium, wat goed in staat is om de warmte af te voeren.
   Als er echter direct een houten koker omheen zit, dan kan de warmte niet goed weg wat invloed zal hebben op de levensduur van de lamp.

   Is het echt een vereiste om de Led TL buizen in een houten koker te leggen of is er ook een alternatief?

   Vriendelijke groeten,
   William – Led Wereld

 28. Bosschem Rene zegt:

  Beste William,
  Bij het vervangen van tl naar led kom ik iets raar tegen
  zijn 2 lampen van 60 cm er is een ballast en elke lamp een starter
  de led lampen geplaatst en de 2 starters die er bij zijn ook
  het vreemde is dat één lamp prima werkt maar de 2 de lamp maar op halve kracht
  dacht een slechte lamp of starten maar in het 2de armatuur is het juist het zelfde
  weet jij of er een andere soort starter in moet of andere bedrading
  vriendelijke groeten Rene

  • William - Led Wereld zegt:

   Beste Rene,
   Als er meerdere TL buizen van 60 cm in 1 armatuur zitten, dan zijn er altijd 2 buizen in serie geschakeld op 1 VSA (ballast
   Bij Led werkt dit niet, het gevolg is dan vaak dat inderdaad 1 buis op halve kracht werkt.
   Je kunt dit oplossen door de armatuur te herbedraden. Hier leggen we uit hoe dat moet.

   Vriendelijke groeten,
   William – led Wereld

 29. Arie de Waard zegt:

  Beste William, In onze garage zijn de TL buizen en starters vervangen voor LED buizen en starters .Laatst viel spontaan een LED buis naar beneden . Aan een kant was de buis volledig verbrand. hoe kan dit.
  Volgende vraag: U zegt dat wanneer de fase en nul aan een kant van de buis aangesloten dient te worden dan moet er een LED starter geplaatst worden. Ik heb de fase en nul rechtstreeks aan een kant van de buis aangesloten en het werkt perfect. Doe ik hiermee iets verkeerd?
  Met vriendelijke groet,

  • William - Led Wereld zegt:

   Beste Arie,
   Hoe het kan dat een LED buis zo maar weggesmolten was, kan ik zo lastig zeggen.
   Het lijkt erop dat de buis erg warm is geworden ter hoogte van de driver (op dit punt wordt de buis het warmst)

   Zodra de fase en nul aan één kant aangesloten wordt, is de LED starter niet meer nodig. Deze komt buiten het circuit dus het maakt ook niet uit als deze er per ongeluk wel in zit.

   Vriendelijke groeten,
   William – Led Wereld

 30. Jik zegt:

  Dank u voor al de informatie op deze site.
  Ik zit echter als 70+ er toch nog met een probleem en die wil ik u graag voorleggen.
  Mijn vraag is: welke tl lamp is een vervanger voor;
  Sylvania
  ES Standard
  F58W/133-ST
  Cool white

  Er zitten wel starters bij deze lampen.

  Ik zou hier erg mee geholpen zijn,
  Vriendelijke groet,
  Jik

 31. Jik zegt:

  Dank je William,
  Dus het wattage is gekoppeld aan de lengte van de buis.
  Nu geven de oude tl,s ook licht naar boven en die wordt dan via een reflector teruggekaatst, de door jou aangegeven vervanger geeft zo te zien niet naar alle kanten licht.
  Geeft het wel hetzelfde lichtopbrengst of moet ik dan naar die voor hogere plafonds dan 3 metergaan?

  • William - Led Wereld zegt:

   Beste Frederik,
   Een Led paneel wordt standaard in systeemplafonds gebruikt. Maar het inbouwen in een houten frame is ook mogelijk.
   Je zou bijvoorbeeld inbouwklemmen kunnen gebruiken zodat ze met de veren vast blijven klemmen.

   Vriendelijke groeten,
   William – Led Wereld

 32. Petro zegt:

  Beste Led Wereld,
  Handig, deze mogelijkheid tot vragenstellen die later ook door anderen te bekijken zijn!

  Mijn vragen:
  1) Mag je een TL-buis boven het aanrecht (onder de bovenkasten) wel vervangen door een LED-buis als ie niet IN (=beschermd) maar OP (=open-en-bloot) de armatuur zit? Ik doel op de slechte combinatie van spatwater en 220V!
  2) Mijn huidige TL-armaturen zijn 54cm lang en bevatten: Philips TL-D 15W/827 44cm 18inch Warm White 827.
  Ik krijg de indruk dat er geen LED-vervanging is voor buizen van 44cm. Klopt dat?
  3) Adviseert u losse/vervangbare LED-buizen OP een armatuur of vaste/onvervangbare LED-buizen IN een armatuur?

  Dank u.
  Petro

  • William - Led Wereld zegt:

   Beste Petro,

   1. Als er rechtstreeks water bij kan komen dan is dit een minder goed idee. Meestal zijn de armaturen IP20 en dus niet geschikt tegen water. Je zou een compleet Led TL armatuur 60 cm kunnen gebruiken hiervoor.
   2. Dit zijn lengtes die niet vaak voorkomen, het klopt dat hier geen leverancier voor is, althans ik ben hem niet tegengekomen.
   3. Normaliter is het vervangen van buizen in bestaande armaturen goedkoper en eenvoudiger. Als de bestaande armatuur al dermate oud is, kunt u er ook voor kiezen om die ook te vervangen.

   Vriendelijke groeten,
   William – Led Wereld

 33. Wil zegt:

  Goedenavond, Ik wil graag led-buizen in het armatuur van de huidige TL-lamp onder de keukenkast. Armatuur is 1m13cm en de twee tl-buizen zijn 50 cm lang. Kunnen daar led-lampen in? Zo ja hebt u die en wat gaat dat kosten? Mvg, Wil

  • William - Led Wereld zegt:

   Beste Wil,

   Deze lengtes zijn wat ongebruikelijk en komen niet zo vaak voor.
   Om die reden hebben wij hier geen Led varianten van. Mogelijk dat er wel andere aanbieders zijn, maar ik ben ze niet tegengekomen.
   Mocht u geen Led TL buizen in die lengtes kunnen vinden, dan zou u er ook voor kunnen kiezen om de gehele armaturen te vervangen.

   Vriendelijke groeten,
   William – Led Wereld

 34. Dominique zegt:

  Ik wil toch nog eens even zeker stellen, wij hebben een woning van het jaar 70 en de tl armaturen die er hangen zijn minstens 40 jaar oud. in onze keuken hebben wij een VSA ZONDER starters en dus met speciale zelfstart TL lampen met een filament overheen de ganse TL buis. als ik uw ganse instructies en schema’s lees heb ik de indruk dat jet dus eigenlijk gewoon een schakeling maakt waarbij je rechtstreeks de 220 op 1 het zij paralel op twee led TL lampen plaatst… klopt dit ? want ik begrijp niet goed waarom in julie schema er eerst spraak is van fase en nul wat ik verwacht, en bij het voorbeeld 3 TL armaturen zonder starters men het dan ineens heeft over de min en de plus lijn, terwijl we wel degelijk alle TL’s toch onder AC volt staan hebben dus er enkel van Fase en Nul lijn kan sprake zijn ..; toch ?

  • William - Led Wereld zegt:

   Beste Dominique,

   Het klopt wat u aangeeft, namelijk dat de Led TL buizen rechtstreeks op 230V aangesloten dienen te worden aan één zijde.
   Het dient inderdaad om fase en nul te gaan ipv plus en min omdat het hier om wisselspanning gaat.
   Ik ga het doorgeven zodat dat aangepast kan worden.

   Vriendelijke groeten,
   William – Led Wereld

 35. robert zegt:

  Beste Ledwereld,
  Heb zojuist 100 Led buizen tubus pro koud-wit(120cm) gekocht bij Uw bedrijf
  Zou ik de buizen ook kunnen monteren zonder starters ?
  dus alleen de fase en de nul aansluiten aan 1 zijde
  Of zijn de starters nodig ?
  Wil namelijk de VA demonteren (zitten er 2 in)
  Het is een bak met 2 buizen

  • christinavthof zegt:

   Beste klant,

   Dat kan inderdaad. Onze buizen zijn enkel gevoed. Dus wanneer de fase en de nul aan 1 kant worden aangesloten, heeft u de starters niet nodig.

  • christinavthof zegt:

   Goedemorgen,

   Heeft u de buizen met de stickerzijde aan de kant van de stroomvoorziening gedaan?
   Mocht het probleem zich blijven voordoen, zou u contact op kunnen nemen met onze klantenservice.
   Tel: 085 0600936

   Met vriendelijke groeten,

   Christina Team Led Wereld

 36. Aad zegt:

  Gewone tl-buis (2x150cm) in één
  waterdicht buitenarmatuur
  vervangen door led ZONDER de
  bedrading te hoeven wijzigen.
  Ik neem aan, dat het zonder probleem
  mogelijk zou moeten zijn.

  • Hedy zegt:

   Beste klant,

   Deze TL buizen van 44 cm kunnen ook vervangen worden door Led. Deze afmeting hebben wij alleen niet in ons assortiment.

   Vriendelijke groeten,

   Hedy – Led Wereld

 37. Geratrd zegt:

  Hallo,

  Ik heb in de garage enkele 120cm en 150cm dubbele TL bakken.
  Is het verstandiger de buizen te vervangen door led buizen of de hele bak vervangen door LED Batten? Of panelen?

  • Marieke Oord zegt:

   Beste Gerard,

   Alles is mogelijk, maar de vraag is wat u zelf prettig vind en wat u eraan uit wil geven. Wanneer de TL bakken nog in prima staat zijn en u maakt gebruik van een led starter dan is het vrij eenvoudig en goedkoop om te kiezen voor losse Led tl buizen. U haalt dan eerst de stroom eraf, haalt de oude buis eruit, oude starter eruit, nieuwe starter erin, nieuwe buis erin en de stroom er weer op en dan werkt het. De LED starter wordt altijd meegeleverd met een Led tl buis. Zijn de bakken echt aan vervanging toe of vind u het toch een hele klus om de VSA te verwijderen dan zijn de Led Batten of de T8 armaturen Linear een hele mooie oplossing. Deze zijn vrij eenvoudig door te koppelen en te bevestigen.

   Led panelen kan ook maar voor in stoffige omgeving zijn ze minder geschikt.

   Met vriendelijke groet,
   Team klantenservice Led Wereld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *